Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausią Europos banką HSBC JAV ištiko dideli nemalonumai

Didžiausio Europos banko HSBC grupės grynasis pelnas trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu metais anksčiau, smuko daugiau nei perpus iki 2,498 mlrd. JAV dolerių.
HSBC
HSBC / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuostoliai didžia dalimi siejami su pinigų plovimo skandalu.

Didžiausias Europos bankas HSBC turės išmokėti JAV 1,5 mlrd. JAV dolerių baudą. Bankas kaltinamas pinigų plovimu, taip pat ir dėl draudimo sutarčių, klaidinusių klientus. Anot „Sky News TV“, tokią sumą bankas sutinka mokėti, kad nebūtų pradėtas oficialus tyrimas.

Dar liepos mėnesį JAV Kongreso senatas apkaltino HSBC nepakankama savo klientų kontrole. Dėl tokio banko elgesio neva į JAV finansų sistemą pateko milžiniškos nelegalių pinigų sumos. Jas išplovė daugybė nusikalstamų grupuočių. Tarp jų būta ir narkotikų sindikatų.

Didžiosios Britanijos bankas HSBC turės išmokėti JAV 1,5 mlrd. JAV dolerių baudą.

Šį dokumentą senatas pasirašė išanalizavęs 1,4 mln. vidinių banko dokumentų ir apklausęs 75 darbuotojus.

Laikraštis „The Telegraph“ pateikia tokius duomenis: vien tik 2007-2008 metais per britų banko HSBC atstovybes Meksikoje ir JAV buvo pervesta 7 mlrd. dolerių. JAV senatorių nuomone, didžioji dalis šių pinigų – nelegalios narkomafijos pajamos. Pranešime teigiama, kad bankas atliko daugybę abejotino skaidrumo operacijų Kaimanų salose, Irane, Saudo Arabijoje, Meksikoje, Sirijoje.

Senatoriai tyrimo metu taip pat nustatė, kad bankas Artimuosiuose Rytuose padėjo atlikti finansines operacijas organizacijoms, siejamoms su parama radikalioms islamistinėms organizacijoms.

Bankas HSBC į skandalo sūkurį pateko tuo metu, kai daugelis kitų Didžiosios Britanijos finansinių milžinų stebimi tarsi pro padidinamąjį stiklą. Finansinė atmosfera įkaito po to, kai birželio mėnesį Jungtinės Karalystės ir JAV finansus reguliuojančios organizacijos pritaikė sankcijas bankui „Barclays“. Jis kaltinamas machinacijomis, nustatant tarpbankinę kredito normą LIBOR (London Interbank Offered Rates). Analogiškas tyrimas atliekamas „Citigroup“ ir „JPMorgan Chase“. Iš viso į LIBOR skandalą įtraukta 20 didžiausių pasaulio bankų.

Apie HSBC

HSBC pradėjo veikti 1865 metais Honkonge ir Šanchajuje, jo akcijomis prekiaujama Londono ir Honkongo biržose.

Bankas pernai pareiškė ketinantis iki 2013 metų sumažinanti išlaidas iki 3,5 mlrd. JAV dolerių ir dėl to pasaulyje galintis atleisti iki 30 tūkst., arba 10 proc. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius