Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžioji Britanija žada kietojo „Brexit“ atveju panaikinti muitus 87 proc. importo

Didžioji Britanija „Brexit“ be sutarties atveju panaikins didžiąją dalį importo muitų ir nevykdys muitinės patikrų prie sienos su Airija, trečiadienį pareiškė vyriausybė.
Jungtinės Karalystės vėliava
Jungtinės Karalystės vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal naująją sistemą, kuri įsigalios, jeigu Didžioji Britanija iš Europos Sąjungos (ES) kovo 29 dieną išstos nesudariusi sutarties su Briuseliu, siekiant apsaugoti vietos gamintojus, bus taikomi importo muitai tik tam tikriems žemės ūkio produktams, tačiau jie bus sumažinti.

Naująja tvarka siekiama išvengti iš ES importuojamų prekių kainų vartotojams šuolio ir tiekimo grandinių sutrikimo. Tvarka būtų taikoma laikinai – ne ilgiau kaip 12 mėnesių, kol vyks derybos dėl pastovesnės sistemos.

„Jeigu pasitrauksime be sutarties, dauguma mūsų importo muitų bus lygūs nuliui, tačiau bus taikomi muitai, susiję su jautriausiomis pramonės šakomis“, – pareiškė prekybos politikos ministras George‘as Hollingbery‘is.

„Šis subalansuotas požiūris padės Didžiojoje Britanijoje išsaugoti darbo vietas ir išvengti galimo kainų šuolio, kuris labiausiai smogtų skurdžiausiems namų ūkiams“, – pridūrė jis.

Jautienai, avienai, kiaulienai, paukštienai ir tam tikriems pieno produktams taikomi importo muitai bus sumažinti, tačiau daugeliu atvejų bus taikomi.

Pasak vyriausybės, nuo ES tiekimo grandinių priklausomiems automobilių gamintojams neteks mokėti papildomų muitų už automobilių dalis, kurios bus importuojamos iš ES, tačiau bus taikomi muitai importuojamiems automobiliams.

123rf.com nuotr./„Brexit“
123rf.com nuotr./„Brexit“

Naujoji tvarka nebus taikoma šalims, su kuriomis Didžioji Britanija jau yra pasirašiusi laisvosios prekybos sutartis, ir maždaug 70 besivystančių šalių, kurios turi galimybę lengvatinėmis sąlygomis patekti į Didžiosios Britanijos rinką.

Vyriausybė pareiškė netaikysianti muitų režimo ir muitų sienos tvarkos prekėms, kurios tranzitu per sausumos sieną bus gabenamos iš Airijos į Šiaurės Airiją, nors ir pripažino, jog tuo „galėtų būti piktnaudžiaujama“, jeigu tos prekės po to būtų jūra gabenamos į Didžiąją Britaniją, kad būtų parduotos šalies teritorijoje.

„Ši tvarka būtų taikoma tik laikinai, nes mes pripažįstame, jog šis požiūris yra susijęs su tam tikromis problemomis, įskaitant nestebimą į Jungtinę Karalystę įvežamų prekių srautą ir galimybę piktnaudžiauti bet kokia nauja sistema“, – pažymima vyriausybės paskelbtame pranešime.

„Vyriausybė yra pasiryžusi kuo skubiau padėti diskusijas su Europos Komisija ir Airijos vyriausybe“, – nurodė vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius