Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos svaras nusilpo labiausiai per trejus metus

Didžiosios Britanijos svaro sterlingų kursas euro atžvilgiu pirmadienį smuko iki žemiausio lygio per trejus metus reaguodamas į šalies ministrės pirmininkės Theresos May pareiškimą savaitgalį, kad šalis derybas dėl išstojimo iš ES pradės kovo pabaigoje.
Laukiama svaro kritimo
Didžiosios Britanijos svaras sterlingų / „Scanpix“ nuotr.

Be to, Didžiosios Britanijos iždo sekretorius Philipas Hammondas pirmadienį pareiškė, kad šalies ekonomikos laukia „neramūs laikai“.

Pirmadienį svaro kursas euro atžvilgiu smuko iki 87,46 penso už vieno eurą– žemiausio lygio nuo 2013 metų rugpjūčio. Vėliau svaras kiek atsigavo ir pakilo iki 87,20 penso po to, kai naujausi duomenys parodė, kad pigesnis svaras davė naudos pramonės sektoriui.

„Turime būti pasiruošę neramiems laikams derybų proceso metu, – prieš savo kalbą kasmetiniame Konservatorių partijos suvažiavime BBC sakė Ph.Hammondas.– Mūsų laukia keleri metai, o gal ir daugiau, kai verslas bus netikras dėl mūsų galutinių santykių su Europos Sąjunga.“

Pasak iždo sekretoriaus, jau dabar įmonės atideda investicijas dėl neapibrėžtumo. „Jeigu nesiimsime priemonių, kad neutralizuotume tą poveikį, tai turės įtakos ūkio augimui ir darbo vietoms.“

Anot P.Hammondo, dabar pagrindinis iššūkis yra išlaikyti stabilų vartotojų ir verslo pasitikėjimą.

„Turime būti pasirengę laikotarpiui, kai pasitikėjimas kils ir leisis – panašiai kaip linksmieji kalneliai, kol nepasieksime galutinio susitarimo“, – sakė jis.

Britų premjerė Theresa May sekmadienį pranešė, kad šalis 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį dėl išstojimo aktyvuos kovo pabaigoje. Tuomet prasidės dvejus metus truksiantis išstojimo derybų procesas.

Pasak P.Hammondo, šio proceso metu Britanija sieks „didžiausios britiškų prekių ir paslaugų prieigos, ... kokios tik galime pasiekti“.

„Svarbiausias dalykas yra turėti prieigą be tarifų įvedimo, prieigą prie kvotų įvedimo“, – sakė jis, pridūręs, kad tai nebus „vienpusė prekyba“, nes ES eksportuotojai taip pat norės ir toliau turėti prieigą prie Britanijos rinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius