-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios JAV įmonės „mokesčių rojuose“ paslėpė 1,6 trln. JAV dolerių

Penkiasdešimt didžiausių JAV įmonių, įskaitant „Apple“, „Microsoft“ ir „Wal-Mart“, ofšoriniuose „mokesčių rojuose“ yra sukrovusios maždaug 1,6 trln. JAV dolerių, kad galėtų sumažinti savo mokesčių naštą Jungtinėse Valstijose, parodė trečiadienį paskelbtas tyrimas.
„Apple“ naujovių pristatymas
„Apple“ naujovių pristatymas / „Scanpix“/AP nuotr.

Su skurdu kovojanti organizacija „Oxfam America“ pareiškė, kad ši 2015 metų suma, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo 200 mlrd. JAV dolerių. Organizacijos parengtoje ataskaitoje cituojami pačių įmonių duomenys.

Įmonės „pasinaudojo slaptu 1,751 tūkst. mokesčių rojuose veikiančių patronuojamųjų įmonių tinklu, kad paslėptų“ savo pajamas už JAV ribų, rašoma „Oxfam“ ataskaitoje, kuri buvo paskelbta prieš kitą savaitę Vašingtone įvyksiančius Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko susitikimus.

„Mokesčių vengimas tapo standartine verslo praktika visame pasaulyje. Dėl pelno mokesčio vengėjų Amerika kasmet negauna maždaug 135 mlrd. JAV dolerių mokesčių pajamų“, – pareiškė „Oxfam“ vyresnysis patarėjas Robbie Silvermanas.

Minėtų įmonių sąrašo viršūnėje yra „Apple“, ofšoriniuose fonduose turinti daugiau kaip 200 mlrd. JAV dolerių, rašoma ataskaitoje. Antroje vietoje yra farmacijos milžinė „Pfizer laboratorines“ (193,6 mlrd. JAV dolerių), o trečioje – IT grupė „Microsoft“ (124 mlrd. JAV dolerių).

Pagal JAV įstatymus įmonėms leidžiama užsienyje uždirbtą pelną neribotą laiką laikyti už JAV ribų ir tokiu būdu išvengti pelno mokesčio, kurio tarifai yra vieni didžiausių tarp išsivysčiusių pasaulio šalių. Nors federaliniu lygmeniu nustatytas pelno mokesčio tarifas siekia 35 proc., „Oxfam“ teigia, kad šioms 50 įmonių realiai taikomas tarifas yra beveik 10 procentinių punktų mažesnis.

Per savo rinkimų kampaniją JAV prezidentas Donaldas Trumpas siūlė sumažinti mokestį iki 15 proc. ir leisti įmonėms užsienyje sukauptas lėšas perkelti į JAV, jas apmokestinus vienkartiniu 10 proc. mokesčiu.

„Oxfam“ sukritikavo abu šiuos pasiūlymus. Pasak organizacijos, mokesčių mažinimas padėtų pelningoms įmonėms ir turtingiems akcininkams, o nukentėtų svarbios kovos su skurdu programos.

„Prezidentas Trumpas pažadėjo ištaisyti ... politinę ir ekonominę sistemą, tačiau dėl jo mokesčių reformų galingos korporacijos dar praturtėtų eilinių žmonių ir smulkaus verslo sąskaita, – pareiškė R. Silvermanas. – Prezidentas ir Kongreso lyderiai privalo persvarstyti savo reformas ir sukurti mokesčių sistemą, kuri būtų tinkama visiems, o ne tik keliems laimingiesiems.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius