Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Die Welt“: rublis ir toliau garmės į bedugnę, Rusijos laukia klampi finansų krizė

Rusijos rublis kasdien leidžiasi vis į naujas žemumas. Jau dabar doleris kainuoja 38,7216 rublio, o 2018 metais doleris rublio atžvilgiu gali pabrangti iki 53,61 rublio, skaičiuoja vokiečių leidinio „Die Welt“ analitikai, prognozuojantys Rusijai gilią ir klampią finansų krizę.
Rublis grimzta į bedugnę
Rublis grimzta į bedugnę / „Die Welt“ vizualizacija

Rusijos rublis nenustoja smukti, dėl to Rusijos įmonėms ir bankams tampa vis sunkiau aptarnauti savo užsienio skolas. Nuo metų pradžios valiuta jau smuko 15,4 proc.

„Die Welt“ prognozuoja, kad rublis žemyn garmės ir toliau. Jau dabar doleris kainuoja  38,7216 rublio, o netrukus Rusijos valiuta dar labiau atpigs dolerio atžvilgiu. 2018 metais doleris, prognozuojama, jau kainuos 53,61 rublio.

Dauguma analitikų prognozuoja tolesnį rublio smukimą. Vienas „Morgan Stanley“ ekspertų mano, kad netrukus doleris kainuos 40 rublių.

Nuo balandžio iki rugsėjo iš Rusijos išėjo iki 30 mlrd. dolerių, o metų nuostoliai gali sudaryti ir 150 mlrd. dolerių.

Tačiau valstybės ekonomikai kenkia ne tik silpnėjanti valiuta. Naftos kainos pastaruoju metu smunka, ir visi žino, kad Rusijos ekonomika be pinigų iš naftos išgyventų kaip į sausumą išmesta žuvis.

Sudėtingą valstybės situaciją liudija ir kapitalo bėgimas. Nuo balandžio iki rugsėjo iš Rusijos išėjo iki 30 mlrd. dolerių, o metų nuostoliai gali sudaryti ir 150 mlrd. dolerių. Šie metai Rusijoje greičiausiai bus blogesni nei 2008-ieji, kai Rytų milžinę užgriuvo krizė.

Rusams rublio kurso smukimas reiškia drastiškai sumažėjusį turtą. Rugpjūtį infliacija siekė net 7,6 proc.

Smarkiai nukentės ir Rusijos įmonės. Nors valstybės skola yra sąlyginai maža, privatus sektorius įsiskolinimuose įklimpęs iki kaklo. Pramonės įmonės yra skolingos apie 1,3 trln. dolerių. Tai yra tiksinti bomba. Jau apie 157 mlrd. dolerių skolos bendrovės užsieniui turės grąžinti dar šiemet.

Ant Rusijos ekonomikos žaizdų neabejotinai daug druskos pabėrė Vakarų sankcijos. Valstybė, struktūrinių problemų turėjusi ir iki šiol, dabar stovi ant recesijos krašto. Buvęs Rusijos finansų ministras prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas kitąmet susitrauks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius