-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Diena be piniginės – tik su išmaniuoju telefonu

Išėję iš namų pasigendate vieno svarbaus daikto. Patikrinate visas kišenes, išverčiate savo rankinę, tačiau piniginės rasti nepavyksta. Išpila šaltas prakaitas ir diena atrodo lyg sugadinta. Dar prieš dešimtmetį palikę namus be piniginės iš tiesų galėjote pasijusti lyg nuogi, tačiau šiandien daugybę kasdienių finansinių reikalų galite sutvarkyti ir išmaniuoju telefonu. Perpratę keletą nesudėtingų įrankių, ilgus metus trukusį ryšį su pinigine galėsite nutraukti be didelio sielvarto ir nejausdami jokių nepatogumų. Išsamiau apie kasdienių mobiliųjų mokėjimų galimybes Lietuvoje – šiame tekste.
Londone pristatytas naujasis „Huawei“ P9 telefonas
Londone pristatytas naujasis „Huawei“ P9 telefonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kas rytą mokame už kelionę viešuoju transportu ar taksi, keliaudami

nuosavu automobiliu užsukame į degalinę, mokame už automobilio stovėjimą, per pietus su kolegomis išsiruošiame į kavinę – kasdienių reikalų sąrašą, kuriems sėkmingai sutvarkyti reikia grynųjų ar banko kortelės, būtų galima tęsti be galo. Jei dar prieš kelerius metus būtų tekę apsisukti ir keliauti namo ieškoti paliktos piniginės, dabar užtenka kišenėje turėti įkrautą išmanųjį, o jame – keletą naudingų programėlių.

Mobilusis viešojo transporto bilietas

Keliaujate į darbą viešuoju transportu? Ar jau išbandėte viešojo transporto bilietą (m. ticket) mobiliajame telefone? Šiuo būdu galite atsiskaityti už keliones Vilniaus miesto viešuoju transportu. Šios programėlės naudotojams leidžiama įsigyti, kaupti ir naudoti bilietus. Vienu metu galite turėti 30 min. ir 60 min. bilietų, 30 dienų ar kitos rūšies elektroninių bilietų, su nuolaida ir be jos. Jei kelionės metu užklupo keleivių kontrolė, telefone suformuokite specialų QR kodą, kurį kontrolieriaus turimas įrenginys nuskaitys ir pateiks informaciją apie bilieto galiojimą.

Uber“ – kai vairuotojui pakanka tik padėkoti

Pirmenybę teikiate taksi paslaugoms, tačiau kas kartą nepatogumų jums kelia grynųjų pinigų poreikis, reikalingas atsiskaityti su vairuotoju? Jei į šį klausimą atsakėte teigiamai, rinkitės „Uber“ pavežėjimo paslaugą. Apmokėjimas už jūsų kelionę kas kartą bus vykdomas virtualiai. Pasiekus kelionės tikslą užteks palinkėti vairuotojui geros dienos, o pinigai nuo jūsų sąskaitos, kuri yra susieta su jūsų „Uber“ paskyra bus nuskaičiuojami automatiškai. Jei įdomu, dienos ar mėnesio gale galėsite patikrinti išrašus prisijungę prie savo el. banko ir sužinoti, kiek jums kainavo kasdienės kelionės į darbą. Daug lengviau nei rinkti čekius, kurių dažniausiai taksi vairuotojai nesivargina jums pateikti.

Be pinigų ar kortelės – net ir į degalinę

Jei vairuojate nuosavą automobilį, kartais tenka pasirūpinti ir degalais. Bet ir tam jums nebereikia nei grynųjų, nei banko kortelės. Nuo 2014 metų pavasario vieno Lietuvoje veikiančio degalinių tinklo klientai už kurą jau gali atsiskaityti išmaniuoju telefonu. Iš anksto įdiegus mobiliosios piniginės programą, pakanka nuskenuoti ant degalų kolonėlės esantį QR kodą ir sąskaitą už degalus galima iškart matyti savo telefono ekrane. Sulaukus elektroninės sąskaitos, belieka ją apmokėti. Paslauga gali naudotis turintys kreditines arba internete veikiančias debetines mokėjimo korteles.

Už automobilio stovėjimą – telefonu

Atvykus į darbą tenka pasukti galvą, kur palikti automobilį. Laimingi tie, kurie tai daro nemokamai, kitiems už automobilio stovėjimą tenka ir susimokėti. Anksčiau ne vieno vairuotojo rytinis maršrutas prie mokamos automobilių stovėjimo aikštelės atrodydavo būtent taip: bankomatas, banknotų keitimas kioske, mokėjimas aparate, atspausdinto kvito palikimas automobilio salone.

Dabar šį reikalą galima sutvarkyti žingsniuojant biuro durų link, žinoma, jie turite m.Parking programėlę. Pagaliau nebereikia sukti galvos, kiek užtruksite susitikime. Jokių nereikalingų išlaidų už mokėjimą į priekį, monetų paieškos kišenėse ar gautų baudų už tai, kad tiksliai nenumatėte stovėjimo laiko. Pinigai už šią paslaugą įtraukiami į jūsų mobiliojo ryšio paslaugų sąskaitą.

Telefonu skolas grąžinkite iš karto

Atėjus pietų metui, be piniginės ar banko kortelės – tikrai ne pyragai. Žinoma, visada galima pasiskolinti, bet skolas tenka grąžinti. Jei esate „Swedbank“ išmaniosios programėlės naudotojas, jums tereikia pasinaudoti funkcija „Siųsti“ – iki 30 eurų žmonėms iš savo gavėjų sąrašo pinigus galite pervesti nemokamai ir be jokių kodų.

Pinigai pasieks gavėją greičiau, nei spėsite baigti savo kepsnį. O po mėnesio neteks raudonuoti, kad pamiršote grąžinti tuos kelis nelemtus eurus.Nežinote draugo sąskaitos numerio? Jei jis taip pat turi „Swedbank“ programėlę, tai ne bėda. Jam tereikia žinoti jūsų telefono numerį, programėlėje įrašyti sumą ir spausti „Gauti“. Programėlė jums išsiųs SMS žinutę, kurioje rasite nuorodą į jau suformuotą pervedimą – panašiai kaip atsiskaitant interneto parduotuvėse. Paspaudę nuorodą, telefonu pervesite pinigus. Jie pasieks gavėją greičiau, nei spėsite baigti savo kepsnį. O po mėnesio neteks raudonuoti, kad pamiršote grąžinti tuos kelis nelemtus eurus.

Optimistinės prognozės stebina mastais

Tai tik keli Lietuvoje jau prieinamų mobiliųjų mokėjimų pavyzdžiai, kuriems nereikia įprastų pinigų ar kortelės. Neabejojama, kad ateityje tokiu būdu bus galima atsiskaityti už daugumą prekių, kurias dabar įsigyjame tradiciniu būdu. Kaip skelbia „Forbes“, amerikiečių ekspertai kol kas nedrįsta prognozuoti, kuris mokėjimo telefonu būdas įsivyraus ateityje – NFC (bevielės artimojo lauko technologijos) ar specialiomis programėlėmis paremti atsiskaitymai, tačiau visi vieningai sutaria, kad tokios paslaugos populiarumas neabejotinai augs.

Pavyzdžiui, 2015 metų spalį JAV buvo suskaičiuota 23 mln. mobiliosios piniginės naudotojų. Prognozuojama, kad iki 2019 metų šis skaičius išaugs trigubai, skelbia statista.com. Tikimasi, kad operacijų vertė, kuri sudarė 9 mlrd. JAV dolerių, per mažiau nei ketverius metus pasieks 210 mlrd. JAV dolerių sumą.

Ekspertai pabrėžia, kad be bankų paslaugų neišsiversime ir ateityje – tik vietoj įprastinės banko kortelės prekybos vietose iš kišenės vis dažniau trauksime išmaniuosius telefonus. Mūsų pinigai ir toliau bus saugomi banko sąskaitose (tikrai ne telefonuose), keisis tik pats jų „ištraukimo“ iš sąskaitos būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius