Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dilema: kur laikyti valstybės pinigus

Finansų ministrei Ingridai Šimonytei gali tekti atnaujinti bankams keliamus reikalavimus, kuriais remiantis sprendžiama, kur laikyti valstybės lėšas, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.
Gali atidėti mokesčius.
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Prieš trejus metus atnaujintame finansų ministro įsakyme „Dėl Laikinai laisvų valstybės piniginių išteklių investavimo taisyklių patvirtinimo“ numatyta, kad valstybės lėšos gali būti laikomos tik tuose bankuose, kurie turi ne mažesnius nei numatyta reitingo agentūrų suteiktus kredito reitingus. „Moody's Investors Service“ – Al, „Standard & Poor's“ – A+, „Fitch Ratings“ – A+.

Sunkmečiu dalis bankų taupumo sumetimais atsisakė reitingo agentūrų paslaugų.

Iš reitinguojamųjų žemiau finansų ministerijos nustatytos ribos smuko „Swedbanko“ rodikliai: „Moody's“ jiems nustatytas A2, S&P – A, „Fitch“ – A reitingas.

Finansų ministerijos Iždo departamento direktorius Audrius Želionis sako, kad įsakyme nustatytų reitingo reikalavimų neatitinka ne tik „Swedbank“: „Kai kurie bankai neturi reitingų, todėl valstybės iždo lėšos nėra investuojamos ir į šiuos bankus. Įsakymas yra galiojantis, todėl jo yra ir bus laikomasi. Tačiau dėl komerciniams bankams keliamų reikalavimų keitimo jau kurį laiką svarstome. Keliamų reikalavimų sumažinimas turi tiek pranašumų, tiek trūkumų“.

Nepriklausomas finansų analitikas Valdemaras Katkus įsitikinęs, kad ministro įsakymą reikia keisti, nes nuo 2006 metų labai daug visko įvyko ir požiūris į pačias agentūras yra pasikeitęs, ir jų vertinimai negali būti lemiami.

Jo įsitikinimu, naujoje įsakymo redakcijoje galėtų būti numatyta, kad šių agentūrų reitingai nebūtų privalomi. Svarbiausias argumentas, vertinant banko patikimumą, – Lietuvos banko reikalavimai.

Centrinis bankas skelbia, kad šiuo metu visi Lietuvoje veikiantys bankai atitinka keliamus likvidumo ir kitus reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius