-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 25 /12:50

DNB ir „Nordea“ paslaugų kainos skiriasi: kaip bus po susijungimo?

Sujungiamų DNB ir „Nordea“ bankų klientams sąlygos kol kas nesikeis. Tačiau iki tol, kol bus sukurtas naujas bankas su nauju pavadinimu ir nauju prekiniu ženklu. Labiausiai tikėtina, kad abiejų bankų klientams bus taikomi ir vienodi įkainiai.
DNB ir „Nordea“
DNB ir „Nordea“ / 15min nuotr.

Spaudos konferencijos metu ketvirtadienį Rygoje „Nordea“ vadovė Baltijos šalims Inga Skisaker ir DNB vadovas Baltijos šalims Matas Wermelinas teigė, kad abiejų bankų klientai turės daugiau galimybių rinktis iš paslaugų bei siūlomų sprendimų.

M.Wermelinas ir I.Skisaker
I.Skisaker ir M.Wermelinas

Tačiau iki tol, kol susijungimas neįvyko, neskelbiama apie naujas sąlygas. Šios nesikeis iki galutinio susijungimo taško. Beje, sandoriui dar net nepritarė Konkurencijos priežiūros tarnybos. Galutinio susijungimo tikimasi kitų metų pirmoje pusėje.

„Kartu būsime stiprus žaidėjas mažmeninėje rinkoje. Pasiūlysime geresnių paslaugų ir sprendimų. Klientai bus informuojami po susijungimo“, – sakė M.Wermelinas. Jis minėjo, kad abiejų bankų klientai turės daugiau galimybių rinktis filialus, taigi geografiškai bus patogiau.

I.Skisaker spaudos konferencijos metu Rygoje sakė, kad „Nordea“ Lietuvoje valdo 12 proc. paskolų rinkos, DNB – 17 proc. Po susijungimo jungtinis bankas Lietuvoje valdys 29 proc. rinkos, Latvijoje – 30, Estijoje – 22 proc. Baltijos šalių rinkoje naujas darinys, kaip tikimasi, užims 26 proc. rinkos.

Taiko skirtingas kainas

DNB ir „Nordea“ paslaugų įkainiai šiuo metu skiriasi. Pavyzdžiui, lėšų pervedimas elektroniniu būdu į kito banko sąskaitą „Nordea“ klientui kainuoja nuo 0,29 iki 0,43 euro, priklausomai nuo to, koks esi klientas – auksinis, sidabrinis ar bronzinis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nordea“ bankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nordea“ bankas

Tuo tarpu DNB banke toks pervedimas visiems kainuoja vienodai 0,35 euro.

Pinigų pervedimas į savo sąskaitą elektroniniu būdu abiejuose bankuose nieko nekainuoja. Tačiau DNB klientams banko skyriuje tai kainuoja 2,03 euro, o „Nordea“ – nemokamai.

Sunku tikėtis kažko gero. Todėl reikia daryti poveikį ir siekti, kad įkainiai nebūtų padidinti, – sakė R.Paukštė.

Pervedimas į kito gavėjo sąskaitą banko viduje „Nordea“ klientams kainuoja nuo 0,20 iki 0,29 euro. DNB klientams ta pati paslauga kainuoja 0,29 euro.

Pinigų išgryninimo kaina irgi skiriasi

Skiriasi ir paslaugos mokant už komunalinius mokesčius. „Nordea“ klientams tai kainuoja nuo 0,16 iki 0,23 euro, priklausomai nuo kliento statuso.

DNB klientams tai kainuoja 0,23 euro, o mokant banko skyriuje – 2,50 euro.

Abiejuose jungiamuose bankuose gerokai skiriasi ir pinigų išgryninimo iš bankomatų mokesčiai. Pavyzdžiui, DNB bankas nuo praėjusių metų už kiekvieną išgryninimą taiko 30 centų mokestį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagrindinės DNB banko būstinės atidarymas.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagrindinės DNB banko būstinės atidarymas.

Nuo 2015 metų rugpjūčio 1 dienos per mėnesį DNB bankomate išgryninus daugiau kaip 500 eurų, kiekviena papildomai išgryninta suma bus apmokestinta 0,3 proc., bet ne mažesniu nei 30 euro centų mokesčiu.

„Nordea“ banko klientams taiko 0,4 proc. mokestį išgryninant pinigus, bet ne mažiau kaip 0,22–0,29 euro, jei esi bronzinis ar sidabrinis klientas. Auksiniams – nemokamas išgryninimas iki 870 eurų per mėnesį.

Be to, skiriasi ir abiejų bankų sąlygos išduodant paskolas ir pan.

Geriau – fiksuota kaina visiems

Manoma, kad po susijungimo abiejų bankų mažmeniniams klientams įkainiai suvienodės. Tačiau nežinia, į kurią pusę. Lietuvos bankų klientų asociacijos vadovas Rūtenis Paukštė abejoja, ar atsiradus naujam jungtiniam bankui įkainiai sumažės. „Sunku tikėtis kažko gero. Todėl reikia daryti poveikį ir siekti, kad įkainiai nebūtų padidinti“, – sakė R.Paukštė.

Siūlomas paslaugų mokejimo krepšelis
Siūlomas paslaugų mokėjimo krepšelis

Vienas iš siūlomų būdų – įtikinti bankus, kad šie palaikytų Lietuvos banko siūlymą taikyti vienodą būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelį. Į jį įeina pagrindinės bankų paslaugos, o kaina būtų vienoda.

„Kai kuriose šalyse šis krepšelis yra nemokamas. Tad mums reikia stengtis, kad Lietuvoje jo kaina būtų kuo mažesnė“, – sakė R.Paukštė.

Bankai sutinka jo laikytis, jei fiksuota kaina būtų du eurai. Dėl to galutinai bus apsispręsta rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius