Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas gina savo prekybos su Kinija politiką

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savaitgalį stojo ginti savo griežtos prekybos su Kinija politikos ir vėl pareiškė, kad jo nustatyti importo muitai iš Pekino vyriausybės atneša „milijardus“ JAV dolerių.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Su Kinija susiję reikalai klostosi puikiai. Jie mums moka dešimtis milijardų JAV dolerių ir tai yra įmanoma dėl jų valiutos devalvavimo ir milžiniškų pinigų sumų įliejimo, kuriuo jie palaiko savo sistemą“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

D.Trumpas nuolat aiškina, jog kiniškoms prekėms nustatytus muitus moka Kinija, tačiau iš tiesų juos dengia JAV importuotojų tarpininkai ir dažniausiai galiausiai sumoka tas prekes perkantys JAV vartotojai.

D.Trumpas taip pat pareiškė, jog kitos šalys, kurios bijo sulaukti panašių JAV muitų, skuba derėtis dėl prekybos susitarimų su Jungtinėmis Valstijomis.

„Pas mus plūsta šalys, norinčios derėtis dėl TIKRŲ prekybos sutarčių, o ne vienašališkų siaubingų sutarčių, kurias sudarė ankstesnės administracijos. Jos nenori sulaukti JAV muitų“, – parašė JAV prezidentas, tačiau nenurodė, kurios šalys nori tokių susitarimų.

Ketvirtadienį D.Trumpas paskelbė planuojantis rugsėjį įvesti naujus importo muitus dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms. Šis grasinimas sukrėtė viso pasaulio akcijų rinkas.

Apie šiuos savo planus JAV prezidentas paskelbė praėjus vos dienai po to, kai JAV ir Kinijos prekybos derybininkai atnaujino derybas, kuriose siekia išspręsti jau ilgiau kaip metus besitęsiantį ginčą.

Jeigu šie D. Trumpo planai bus įgyvendinti, naujais muitais bus apmokestinta beveik visa dviejų didžiausių pasaulio ūkių tarpusavio prekyba, kurios apyvarta sudaro 660 mlrd. JAV dolerių per metus.

Kinija penktadienį pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. Pekinas jau yra nustatęs naujus muitus 110 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškoms prekėms – beveik visiems produktams, kuriuos importuoja iš JAV.

Tiesiogines derybas Šanchajuje praėjusią savaitę atnaujinę derybininkai vėl turėtų susitikti Vašingtone rugsėjo pradžioje, tai yra netrukus po to, kai įsigalios naujieji D.Trumpo pažadėti muitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius