-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas išpeikė JAV laisvosios prekybos sutartį su Pietų Korėja

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareikalavo „laisvos, sąžiningos ir abipusiai naudingos“ prekybos sutarties su saugumo sąjungininke Pietų Korėja.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas Seule
JAV prezidentas Donaldas Trumpas Seule / „Scanpix“/AP nuotr.

Savo vizito Seule metu dabartinę prekybos sutartį jis pavadino „gana nesėkminga“ ir „nelabai gera Jungtinėms Valstijoms“.

Anksčiau D.Trumpas prieš penkerius metus JAV ir Pietų Korėjos sudarytą laisvosios prekybos sutartį (KORUS) yra pavadinęs „siaubingu susitarimu“ ir „darbo vietų žudike“. Jis grasino pasitraukti iš sutarties, o tai gali Pietų Korėją ekonomiškai labiau suartinti su jau dabar didžiausia prekybos partnere esančia Kinija.

Vašingtonas yra inicijavęs derybas pakeisti KORUS sutartį, tačiau iki šiol pažangos pasiekta nedaug. „Šiuo metu ieškome būdų pagerinti mūsų ekonominius santykius, – po susitikimo su Pietų Korėjos kolega sakė Amerikos prezidentas. – Esu įsitikinęs, kad mums pavyks susitarti dėl laisvos, sąžiningos ir abipusiai naudingos sutarties.“

Dabartinis susitarimas, „kalbant atvirai, buvo gana nesėkmingas ir nelabai geras Jungtinėms Valstijoms“, pridūrė D.Trumpas.

Pietų Korėjos ir JAV prezidentai sutarė, kad ekonominis bendradarbiavimas ir tvari prekyba yra „svarbus ramstis“ dviejų šalių santykiuose. Jie sutarė spartinti derybas šiuo klausimu.

Nuo tada, kai 2012 metais įsigaliojo KORUS sutartis, JAV prekybos su Pietų Korėja deficitas daugiau nei padvigubėjo nuo 13,2 mlrd. JAV dolerių 2011 metais iki 27,6 mlrd. JAV dolerių pernai, remiantis JAV duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius