-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas – jaunų makedonų pragyvenimo šaltinis

Kas verčia atokios Europos šalies gyventojus aktyviai domėtis artėjančiais JAV prezidento rinkimais? Dešimtys jaunų makedonų internete aktyviai remia Donaldo Trumpo kandidatūrą, tiesa, ne už dyką, rašo dw.de.
Makedonijos sostinė Skopjė
Makedonijos sostinė Skopjė / „Scanpix“/AP nuotr.

Nors D.Trumpas laikomas vienu iš prieštaringiausiai vertinamų politikų pasaulyje, tačiau dėl jo atnešamos finansinės naudos nemažai daliai makedonų respublikonų kandidatas atrodo patrauklus. D.Trumpą palaikančios interneto svetainės šioje Balkanų šalyje klesti ir kas mėnesį atneša iki 30 tūkst. Eur pelno.

Veleso miestas vidurio Makedonijoje yra pirmųjų interneto verslininkų, užuodusių naują pelno šaltinį artėjant rinkimams JAV, namai.

Šių metų rugpjūtį laikraštis „The Guardian“ identifikavo daugiau nei 150 interneto domenų, kurie registruoti Velese gyvenančių asmenų vardais. Nors ir ne visi domenai buvo susiję su aktyviai veikiančiais portalais, vis dėlto dauguma jų palaikė D.Trumpo prezidentinę kampaniją.

DW žurnalistai pakalbėjo su vienu iš protrumpiškų svetainių kūrėjų, panorusių išlaikyti savo anonimiškumą. Vyras teigė, kad drauge su savo partneriu mėnesio pabaigoje jie pasidalina nuo 600 iki 1000 Eur siekiantį pelną. Tai solidus atlygis šalyje, kur vidutinis mėnesinis atlyginimas svyruoja ties 300 Eur riba.

DD prisistatęs pašnekovas neneigė, jog dalis šiuose portaluose publikuojamų tekstų yra su neteisinga informacija, o rėksmingos antraštės skirtos lankytojams pritraukti.

„1 procentas visų Makedonijoje veikiančių svetainių per mėnesį uždirba iki 30 tūkst. Eur, dešimt procentų nuo 1000 iki 2000 Eur, o likusieji iki 500 Eur per mėnesį“, – sakė vyriškis.

DD prisistatęs pašnekovas neneigė, jog dalis šiuose portaluose publikuojamų tekstų yra su neteisinga informacija, o rėksmingos antraštės skirtos lankytojams pritraukti.

„Per pastaruosius tris mėnesius 80–90 proc. visų publikuotų straipsnių buvo originalūs. Prieš tai kopijuodavome ir jungdavome turinį iš kitų naujienų portalų, pavyzdžiui, „Business Insider“ ir CNN. Kai kurie dabar publikuojami tekstai, apie 5 proc., iš dalies satyriniai”, – pasakojo makedonas.

Politinėmis temomis rašantys portalai nėra vienintelis smulkiųjų interneto verslininkų pajamų šaltinis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

„Iš viso yra apie 1000 interneto svetainių, kurios skirtos amerikiečių publikai. Kai kurios jų yra politinio pobūdžio, kitos rašo apie gyvenimo būdą, madas ir pan.“, – aiškino DD.

Tai, kad makedonai kuria tokio pobūdžio svetaines, nestebina. Remiantis oficialia valstybės statistika, tūkstančiai makedonų kasmet palieka savo šalį ieškodami geresnio gyvenimo Vakarų Europoje ar Šiaurės Amerikoje. Jaunimo nedarbo lygis viršija 50 proc.

Anot DW pašnekovo, apie 95 proc. Makedonijoje registruotų ir JAV publikai skirtų portalų palaiko D.Trumpą.

„Pradžioje bandžiau kurti Hillary palaikančius straipsnius, bet niekas jų neskaitė. Tiesą sakant, aš pats palaikau H.Clinton politiką“, – kalbėjo vyras.

„Facebook“ paskyroje „Hillary į kalėjimą 2016“, kuri patinka daugiau nei 750 tūkst. vartotojų, skelbiamos įvairios naujienos iš rinkimų kovos, remiantis įvairiais šaltiniais. Viena iš naujausių žinučių – esą H.Clinton susijusi su vieno informatorių nužudymu.

Šios paskyros, kaip ir tokių portalų usanewsflash.com, americarightnow.com, 365usanews.com ar worldpoliticus.com kilmės šalis ta pati – Makedonija.

Nėra sunku įsivaizduoti, kad amerikiečiai rinkėjai gali būti manipuliuojami tokiomis antraštėmis kaip, pavyzdžiui, „TAI HILLARY PABAIGA: FTB gavo teismo orderį tirti naujus Clinton elektroninius laiškus“.

Tokios žinutės traukia dėmesį, o paspaudimai neša pelną. Domenų savininkai užsidirba iš portaluose rodomų reklamų, o bulvariniams leidiniams būdingos antraštės kaip virusas plinta socialiniuose tinkluose.

Tiesa, svetainių kūrėjai susirūpinę, kad rinkiminių debatų pabaiga gali reikšti ir pelno pabaigą.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius