Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas pristatė savo ekonominį planą: mažiau mokesčių ir finansinio reguliavimo

Milijardierius Donaldas Trumpas – JAV respublikonų partijos kandidatas į šalies prezidentus – pirmadienį pareiškė, jog mažins mokesčius, atsisakys nereikalingo finansinio reguliavimo ir „išlaisvins“ energetikos sektorių, jeigu bus išrinktas šalies prezidentu, kad vėl „užvestų Ameriką“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo ekonominius pasiūlymus turtuolis pristatė sunkiai gyvenančiame Detroite. D.Trumpas siekia koreguoti savo rinkiminę kampaniją ir sutelkti dėmesį į klausimus, dėl kurių jo ir Demokratų partijos kandidatės Hillary Clinton smarkiai skiriasi.

„Mes konkuruojame su pasauliu, ir aš noriu, kad Amerika laimėtų“, – kalbėdamas Detroito ekonominiame klube sakė D.Trumpas. Ligšiolinę politiką jis pavadino „siaubinga“ ir pabrėžė, kad per aštuonerius Baracko Obamos prezidentavimo metus Amerika neteko darbo vietų.

„Noriu vėl užvesti Ameriką. Galime tai padaryti ir tai nebus jau taip sunku“, – pažymėjo respublikonas.

Noriu vėl užvesti Ameriką. Galime tai padaryti ir tai nebus jau taip sunku, - sakė D.Trumpas.

Jeigu bus išrinktas JAV prezidentu, D.Trumpas žada sumažinti pelno mokestį nuo 35 iki 15 proc. Dar pernai rugsėjį jis sakė, kad tai padės iš užsienio namo prisivilioti JAV korporacijas.

Jis taip pat pažadėjo dešimties procentų mokesčiu apmokestinti „užsienyje esančius Amerikos verslo trilijonus dolerių“.

Taip pat mažėtų ir gyventojų pajamų mokestis – nuo dabar esamų 39,6 proc. iki 33 proc.

D.Trumpas pareiškė norįs „gerokai sumažinti reguliavimą“ ir pašalinti tai, ką jis pavadino „inkaru“, stabdančiu smulkųjį verslą. Esą respublikonai to siekė per visą B.Obamos kadenciją.

Septyniasdešimtmetis nekilnojamojo turto magnatas taip pat pasiūlė panaikinti nekilnojamojo turto mokestį ir prieštaringai vertinamą mokestį, kuris taikomas mirusiųjų turtui virš 5,45 mln. JAV dolerių.

„Amerikiečiai darbuotojai moka mokesčius visą savo gyvenimą ir jie neturėtų mokėti mokesčių po mirties. Tai tiesiog negerai“, – sakė jis.

Verta paminėti, kad D. Trumpui teko ne kartą sustabdyti savo kalbą dėl protestuotojų, kuriuos išvedė apsauga.

„Vakarykštė kandidatė“

Net ir kalbėdamas apie ekonomiką D.Trumpas nepraleido progos įgelti savo varžovei, kurią pavadino „vakarykščia kandidate“.

„H.Clinton neatneš jokių pokyčių. Tai tiesiog bus dar ketveri B.Obamos metai, – sakė jis. – O mes ketiname ryžtingai žvelgti į ateitį.“

Pasak D.Trumpo, H.Clinton siūlo „daugiau mokesčių, daugiau reguliavimo, daugiau biurokratų, daugiau apribojimų Amerikos energetikai“.

„Scanpix“/AP nuotr./Paskutinė JAV demokratų partijos suvažiavimo diena
„Scanpix“/AP nuotr./Paskutinė JAV demokratų partijos suvažiavimo diena

Savo ruožtu Seint Peterburge, Floridoje, kalbėjusi H. Clinton sukritikavo D. Trumpo ekonominį planą.

„Jo planas suteiks itin didelių mokestinių nuolaidų didelėms korporacijos, kurios jau yra turtingos, – sakė ji. – Neketinu kelti mokesčių viduriniajai klasei, tačiau jūsų padedami mes ketiname padidinti mokesčius turtingiems, nes būtent ten ir yra pinigai!“

Buvusi JAV valstybės sekretorė taip pat rėmėsi respublikonų senatoriaus Johno McCaino buvusio patarėjo ekonomikos klausimais Marko Zandi tyrimu, jog įvykdžius D.Trumpo ekonominį planą, Amerika prarastų 3,4 mln. darbo vietų ir ją ištiktų recesija.

„Ekonomistai iš kairės, dešinės, vidurio – visi sako tą patį. Kad D. Trumpo politika sukels recesiją“, – pažymėjo H.Clinton.

Nedarbo lygis JAV liepą siekė 4,9 proc. ir gerokai sumažėjo nuo 2009 metų spalį po didžiulės recesijos buvusių beveik 10 proc. Tačiau D. Trumpas teigia, kad ekonomika smarkiai stringa ir pabrėžė, kad leidus H. Clinton valdyti ekonomikos laivą tik pablogins situaciją.

„Mes negalime sutvarkyti sugadintos sistemos pasitikėdami žmonėmis, kuri ją ir sugadino“, – perspėjo D.Trumpas.

„D.Trumpo administracija nutrauks tą karą prieš Amerikos darbuotojus“, – sakė jis ir pridūrė, kad B.Obamos „prieš energetikos sektorių nukreiptas reguliavimas“ sunaikino milijonus darbo vietų.

D.Trumpas pažadėjo atgaivinti šalies energetikos pramonę, įskaitant ir angliakasybos sektorių, ir atverti „naują Amerikos klestėjimo skyrių“.

„Amerikanizmas, o ne globalizmas, bus mūsų naujas credo“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius