-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donecko pseudorespublikos ekonomika: Kremliaus milijardai ir vos keli bankomatai

Taip vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) atstovai kiekvieną mėnesį iš Rusijos gauna po 2,5 mlrd. rublių pensijų išmokėjimui, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi dviem šaltiniais pseudorespublikos administracijoje.
Avdijivko mieste siaučia skurdas
Rytų Ukrainoje siaučia skurdas / „Scanpix“/AP nuotr.

DLR Centrinio banko vadovė Rina Nikitina pareiškė, kad Maskvos ekonominės problemos ir rublio vertės sumažėjimas nesumažino prorusiškiems teroristams siunčiamos pagalbos dydžio.

Anksčiau didelę įplaukų į DLR biudžetą dalį sudarė pinigai, gauti iš metalų ir akmens anglies eksporto, tačiau šiuo metu padėtis pasikeitusi ir pseudorespublika finansiškai visiškai priklausoma tik nuo Kremliaus dotacijų ir iš vietos verslininkų surenkamų mokesčių.

Rusijos valdžia jau ne kartą tikino, kad nėra niekaip susijusi su karu Rytų Ukrainoje, dėl kurio Vakarų šalys ir įvedė sankcijas Maskvai.

Kainos DLR turguose ir parduotuvėse iki šiol yra nurodomos dviem valiutomis – rubliais ir grivinomis.

Jau anksčiau Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė nieko nežinantis apie jokias išmokas pseudovalstybiniams dariniams Donbase, tačiau pridūrė, kad Rusija karo niokojamoms Ukrainos sritimis siunčia humanitarinę pagalbą.

Kainos DLR turguose ir parduotuvėse iki šiol yra nurodomos dviem valiutomis – rubliais ir grivinomis. Vis dėlto dėl vasarą įvykusio valiutų kurso svyravimo šiuo metu gyventojams labiau apsimoka atsiskaitinėti Rusijos nacionaline valiuta.

R.Nikitinos teigimu, šiuo metu rusiškas prekes importuojantys Donecko verslininkai jau yra atidarę apie 14 tūkst. sąskaitų vietiniame Centriniame banke.

Turimos sąskaitos leidžia tiekėjams iš Rusijos mokėti, pasinaudojant Rusijoje įsikūrusių kredito unijų arba Pietų Osetijos banko paslaugomis.

Rubliai sudaro 90 proc. DLR centrinio banko turimos pinigų masės. Įdomi detalė yra, ta, kad šis bankas visoje pseudorespublikoje turi vos devynis bankomatus, kuriais aptarnaujami pseudorespublikos „ministerijų“ darbuotojai.

R.Nikitina tikina, kad šiuo metu bankas jau yra išdavęs apie 300 tūkst. vietinių mokėjimo kortelių, su kuriomis iš bankomatų galima išsiimti grynuosius pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius