Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duomenys apie gyventojus, kuriems iškeltos bankroto bylos, bus skelbiami ir viešai internete

Nuo kovo 1 d. įsigaliojus Fizinių asmenų bankroto įstatymui, pradės veikti Įmonių restruktūrizavimo ir bankroto informacinės sistemos Fizinių asmenų bankroto proceso posistemė, kurioje bus kaupiama visa su fizinio asmens bankroto procesu susijusi informacija. Taip siekiama, kad duomenys apie gyventojus, kuriems iškeltos bankroto bylos, būtų prieinami visoms suinteresuotoms šalims bei skatintų atsakingą skolinimąsi ir skolinimą šalyje.
Kryžius ant 50 centų monetų
Kryžius ant 50 centų monetų / BFL nuotr.

Sistemos duomenys bus tvarkomi Įmonių bankroto valdymo departamente prie Ūkio ministerijos, o vieša informacija apie iškeltas bankroto bylas bus skelbiama interneto puslapyje www.bankrotodep.lt. Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su unikalių programinių sprendimų įmone „Blue Bridge Code“.

„Galimybė fiziniams asmenims bankrutuoti daugumoje Vakarų Europos šalių jau yra praktikuojama. Tačiau Lietuvoje toks įstatymas yra naujas, todėl ir apie bankrutuoti norinčius šalies gyventojus duomenys nuo šiol bus kaupiami bei skelbiami. Įsidiegsime pažangius IT sprendimus, kurie suteiks galimybę vienoje vietoje turėti visą reikiamą informaciją apie fizinius asmenis, kuriems iškeltos bankroto bylos, nuo pat bankroto bylos pradžios iki procedūros pabaigos“, – teigia Alvydas Geigalas, Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos vadovas.

Pasak Alvydo Geigalo, šis technologinis sistemos patobulinimas – naujas fizinių asmenų bankroto modulis – taip pat leis ir bet kuriam šalies gyventojui matyti sistemoje įregistruotus norinčius bankrutuoti asmenis. Viešai apie fizinio asmens bankroto procesą bus skelbiami šie duomenys – fizinio asmens vardas, pavardė, teismas, kuriame nagrinėjama bankroto byla, bankroto administratorius, bankroto proceso pradžios ir pabaigos datos.

Įdiegus naująjį modulį, sistema leis Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos specialistams apie fizinius asmenis, kuriems iškeltos bankroto bylos ne tik įvesti visą informaciją, bet ir nuolat pildyti bei atnaujinti jų bylas nuo bankroto pradžios iki pabaigos. Maksimaliai bankroto procedūra gali užtrukti 5 metus. Pasibaigus procedūrai informacija dar bus saugoma 10 metų.

Naudojant naują IT sistemos modulį, bus sudaryta galimybė bankroto administratoriui pateikti ir fizinio asmens bankroto ataskaitą. Planuojama, kad pastarieji prie naujos sistemos galės prisijungti nuo gegužės mėnesio. Tokia sistema Įmonių bankroto valdymo departamentui prie Ūkio ministerijos leis efektyviai sekti bankroto procesą, stebėti fizinio asmens veiklą ir turėti visus reikalingus duomenis bankroto proceso priežiūrai.

„Įsigaliojus Fizinių asmenų bankroto įstatymui, šis specialiai jam pritaikytas IT sprendimas leis tinkamai ir tiksliai kaupti būtinus duomenis bei valdyti visą informaciją apie bankrutuojančius Lietuvos gyventojus. Kurdami sprendimą, didelį dėmesį skyrėme tam, kad jis būtų patogus naudoti – tiek už jos pildymą atsakingiems specialistams, tiek asmenims ar organizacijoms, kurie domisi informacija apie gyventojus, kuriems iškeltos bankroto bylos. Taip pat buvo labai svarbu, kad ši sistema būtų integruota su turimomis departamento ir kitomis valstybės institucijų sistemomis“, – sako Giedrius Slivinskas, bendrovės „Blue Bridge Code“ vykdantysis direktorius.

„Blue Bridge Code“ specialistai šiame projekte buvo atsakingi už specialaus modulio, kuris leistų registruoti ir pildyti informaciją apie bankrutuojančius gyventojus, sukūrimą, testavimą ir įdiegimą.

Naujasis Fizinių asmenų bankroto įstatymas leis inicijuoti bankroto bylas tiems gyventojams, kurių pradelsti įsipareigojimai yra daugiau kaip 25 tūkst. litų. Fizinio asmens bankroto procesą gali pradėti tik pats fizinis asmuo, kuris yra Lietuvos pilietis arba turi leidimą gyventi šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius