Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvylika stipraus lyderio bruožų

Šiandieninė verslo aplinka verčia agresyviai žengti į tarptautines rinkas, vis greičiau atnaujinti produktus, kovoti dėl rinkos dalies su konkurentais bei imtis nuolatinių pokyčių įmonėje. Dėl didžiulės jiems užkrautos naštos verslo vadovai ir savininkai dažnai tampa plėšriais gyvūnais. Tačiau ar tai gerai?
Verslininkas oro uoste
Verslininkas oro uoste / 123RF nuotr.

Vis dažniau girdime apie pervargusius verslininkus, kurie dirba po 16 valandų per dieną ir, atrodo, tai veda į neefektyvumą, irzlumą, blogus santykius. Taip pamirštama žmogiškoji verslo pusė, kuri taip pat egzistuoja. Čia pateikiama dvylika savybių, kurias privalu demonstruoti norint tapti stipriu lyderiu.

Būk pasitikintis savimi ir rodyk empatiją. Žmonės jus seks, jei parodysite, kad žinote, ką darote ir kur link einate. Tačiau ne kiekvienas gali suprasti jūsų kelią ar keliauti juo tuo pačiu ritmu. Žvelkite iš kitų darbuotojų perspektyvos ir padėkite jiems rasti teisingą kelią.

Būk punktualus ir rodyk atlaidumą. Puikūs lyderiai moka kontroliuoti savo laiką, o taip pat gerbia ir kitų žmonių minutes. Vis dėlto, visi šiais laikais stipriai užsiėmę. Tad kai kas nors vėluoja, įvertinkite to priežastis nerodydami nepagarbos. Tiesiog pamirškite ir judėkite toliau.

Būk išdidus ir rodyk kuklumą. Nesigėdykite didžiuotis savo laimėjimais ir siekite dar daugiau. Tačiau žinokite, kad kiti žmonės labiausiai vertina tuos lyderius, kurių pasiekimai kalba patys už save. Dar geriau, jei tie pasiekimai yra susiję su bendru komandiniu darbu.

Būk drausmingas ir rodyk žmogiškumą. Sukoncentruota disciplina yra tai, kas padeda atlikti darbus veiksmingai ir efektyviai. Tačiau ne kiekvienas gali dirbti kaip robotas. Leiskite kitiems žmonėms būti žmonėmis. Jiems reikia atsipalaiduoti ir pasikrauti iš naujo. Šiek tiek humoro padeda susitapatinti su kitais žmonėmis.

Būk patikimas ir rodyk pripažinimą. Jeigu koks nors darbuotojas pasiekia puikų darbo rezultatų, reikėtų nuoširdžiai padėkoti visos komandos vardu už entuziazmą. Apsimestinis pripažinimas nepadės. Tad įvertinkite nuoširdžiai, o rampos šviesos įkvėps darbui ir kitus.

Būk ryžtingas ir rodyk diskretiškumą. Stiprūs lyderiai imasi iniciatyvos pirmieji. Tačiau kartais begalinis noras įsitraukti į kokią veiklą duoda tik neigiamų rezultatų. Tarkim, konflikto metu būtų neišmintinga griebtis puolimo taktikos ir parodyti sunkiąją artileriją. Nuspręskite, kiek laiko ir energijos galite skirti konkrečiai situacijai.

Būk spontaniškas ir rodyk atidumą. Būti pasiruošusiam viskam yra vertybė ir stiprus lyderis žino, kaip sužadinti darbuotojų entuziazmą. Tačiau žmonėms taip pat reikia ir kruopštumo bei nuspėjamumo. Prieš žengdami į nežinomybę, apsvarstykite viską, ką įmanoma.

Būk atviras ir rodyk dėmesingumą. Jūs sėkmingas, nes žinote, ko reikia norint pasiekti sėkmės. Tačiau kiti žmonės galbūt nežino, tad net ir nedidelis dėmesys juos priverčia stipriai susimąstyti. Vadovaukite pavyzdžiu. Rodykite, kurie jūsų veiksmai duos efektą ir jų veikloje.

Būk tvirtas ir rodyk gailestingumą. Puikūs lyderiai yra mėgstami ne dėl to, kad yra aplaidūs ar silpni. Jie žino ir yra aiškiai nubrėžę ribas. Jeigu kas nors jas ignoruoja, gali užvirti pragaras. Priimkite kitų žmonių klaidas su gailesčiu, tačiau užsitikrinkite, jog jie iš jų pasimoko.

Būk dosnus ir rodyk dėkingumą. Lyderiai turi nuolatos atiduoti save. Jie suteikia savo laiką, žinias, energiją, motyvaciją ir įžvalgas. Jie supranta, kad kuo daugiau duoda, tuo didesnė sėkmės tikimybė. Sekėjai pasiruošę grąžinti jiems su kaupu. Bet.. sekėjai nori žinoti, kad jūs vertinate juos ir esate dėkingas.

Būk išklausus ir rodyk supratimą. Sąmoningas klausymasis yra svarbu, tačiau tai nebūtinai turi vykti demonstruojant sutikimą. Kartais atsakymas į darbuotojo idėjas turi būti “ne”. Gudrūs lyderiai turi įgūdį, priverčiantį sekėjus jaustis gerai vien dėl to, kad turėjo galimybę pasidalinti savo požiūriu.

Būk lyderis ir rodyk nuolaidumą. Paprastai tariant, patys geriausi pasaulio lyderiai yra tie, kurie supranta kada laikas atsitraukti ir leisti komandai dirbti pačiai. Žinoma, iki tol reikia atlikti vieną labai svarbų darbą – rasti žmogų, kuris galėtų vesti komandą ir bendrovę į priekį taip pat gerai, kaip jūs pats.

Šaltinis: Verslo edukacijos portalo „Inc.com“ straipsnis „Tapkite geresniu lyderiu: 12 būdų tą padaryti“ (angl. „Be a More Gracious Leader: 12 Ways“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius