Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Džihadą alkoholio prekybai paskelbę „valstiečiai“ neliečia tik vieno – bambalių

Alkoholio prekybos ir amžiaus apribojimus prastūmę „valstiečiai“ nesiryžta judinti to, kas vadinama didžiausia kaimo piktžaizde. Jie taip ir nepasiūlė drausti prekiauti stipriuoju alumi plastikinėje taroje, vadinamuosiuose „bambaliuose“. Valdantieji baiminasi ginčo su Europos Komisija, kas yra buvę, kai Lietuva uždraudė pilstyti stiprų alų 2 litrų plastikiniuose buteliuose.
Alus
Alus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Seimas Alkoholis

Litras – prieš du litrus

Seimas dar 2011 metais įstatymo pataisomis uždraudė nuo 2013 metų pilstyti stiprų alų 2 litrų talpos plastikinėje taroje. Tiesa, Lietuvai dėl to grėsė baudos, o iš Briuselio atskriejo perspėjimas, kad tai prieštarauja laisvam prekių judėjimui.

Kauno apskrities VPK nuotr./Kauno policijos užfiksuotas nelegaliai naktį parduotas alkoholis
Kauno apskrities VPK nuotr./Kauno policijos užfiksuotas nelegaliai naktį parduotas alkoholis

Tačiau Lietuva sprendimo neatšaukė ir nuo 2013 metų stipresnis nei 7,5 laipsnių alus nepilstomas į 2 litrų plastikinę tarą. Būtent tokia talpa buvo itin populiari kaimų parduotuvėse, taip pat tarp žemas pajamas gaunančių asmenų.

Šiais metais taip pat kėsintasi į 1 litro plastikinius „bambalius“ pilstomą stiprų alų. Šiuo metu ši talpa lieka viena populiariausiųjų, o tai uždraudžiančią įstatymo pataisą įregistravo „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis. Bet Seimas gegužės pradžioje tai atmetė.

Nemato reikalo kovoti su bambaliais

„Valstiečiai“ šiais metais neįregistravo jokio teisės akto, susijusio su plastikine tara. Sveikatos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė anksčiau teigė, kad tokia pataisa problemos neišspręs.

Tačiau panašu, kad „valstiečiai“ to nepadarė dėl galimo ginčo su Briuseliu. Socialinių reikalų komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas pripažino, kad tai susiję su ES teise. „Nemažai problemų yra su importo ir ES teise, matyt tai yra problema, mes viska darom pagal ES teisę“, – 15min sakė jis.

Beje, dėl to nepraėjo siūlymai ir drausti prekybą 100 mililitrų plastikiniais puodeliais su degtine.

Ekonomikos komiteto pirmininkas „valstietis“ Virginijus Sinkevičius 15min sakė, kad tai susiję su gamybos specifika – norint pilstyti stiprų alų tik į mažus buteliukus reikia keisti gamybos linijas.

„Bet tiksliai nežinau, kodėl mes nesiūlėme“, – teigė jis. Tačiau „valstiečiai“ pritarė siūlymui drausti prekybą alkoholiu paviljonuose nuo 2020 metų.

Pabijojo ginčytis su Briuseliu?

„Tvarkietis“ R.Žemaitaitis gegužės pradžioje siūlė leisti pilstyti 7 proc. stiprumo alų į ne didesnę negu 0,2 litro tarą; nuo 6,5 iki 7 procentų – į ne didesnę didesnę negu 0,3 litro tarą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Stiprus alus visoje Europoje parduodamas tik mažose, iki 0,5 litro talpos, pakuotėse. Lietuvoje yra atvirkščiai: stiprus alus parduodamas išimtinai tik didelėse pakuotėse. Šios pataisos sumažintų bambalinio alaus mėgėjų skaičių. Bambalinis alus turi būti ribojamas“, – teigė R. Žemaitaitis.

Gegužės 4 dieną pataisos Seime buvo atmestos. O naujų pataisų dėl „bambalių“ taip ir neatsirado.

„Jie bijojojo įsivelti į ginčą su Europos Komisija. Bet juk valstybė gali apsispręsti, kaip kovoti su alkoholio prieinamumu, tad gali būti išimtys. Kai nusprendėme uždrausti 2 litrų talpos pakuotes stipriam alui, įtikinom Briuselį, kad kovojame su laipsniais. O „valstiečiai“ šiandien to daryti nenori“, – tikino Seimo narys.

Aludariai: užteks tų draudimų

Tąkart, kai Lietuva susilaukė priekaištų dėl draudimo pilstyti stiprų alų į 2 litrų talpos butelius, į Europos Komisiją kreipėsi mažieji Lietuvos aludariai.

Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas mano, kad draudimų jau užteks.

„Draudimas pilti alų į vieno litro talpos butelius jau prasilenktų su logika. Jei degtinę pilti galima, o alaus ne – tai jau skamba nelogiškai. Be to, Lietuva turėtų notifikuoti tokį sprendimą. Manau, kad jau pakanka tų draudimų ir taip“, – 15min sakė S.Galadauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius