-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Tsakalotos: pasibaigus pagalbos programai, Graikija nori pati tvarkyti savo finansus

Rugpjūtį pasibaigus dabartinei tarptautinės pagalbos programai, Graikijai nereikės papildomos kredito linijos ir griežtos išorinės kontrolės, mano šalies finansų ministras Euclidis Tsakalotos.
Euclidis Tsakalotos
Euclidis Tsakalotos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Graikija

Naujas ekonominis planas, kurį Graikijos vyriausybė ketina pristatyti balandį, turėtų sumažinti Graikijos kreditorių nuogąstavimus, kad Atėnai galėtų nutraukti nepopuliarias reformas, kai tik bus panaikinti dabartinėje pagalbos programoje numatyti apribojimai, pareiškė ministras interviu britų verslo dienraščiui „The Financial Times“.

Graikija jau aštuonerius metus gyvena griežto taupymo sąlygomis, dėl kurių šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažėjo maždaug ketvirtadaliu ir kurios taip pat išprovokavo kvalifikuotų jaunų darbuotojų nutekėjimą – į kitas Europos Sąjungos (ES) šalis persikėlė apie 450 tūkst. tokių darbuotojų.

2017 metais Graikija įveikė recesiją ir prognozuojama, kad ir šiemet, ir kitąmet šalies BVP padidės po maždaug 2,5 procento.

Dabar šalies vyriausybė nori pati tvarkyti savo finansus. Tačiau Graikijos kreditoriai mano, kad Atėnams ateityje reikės atsarginės kredito linijos, kad šalis galėtų išsaugoti rinkų ir investuotojų pasitikėjimą.

„Graikijai būtina atsarginė kredito linija, kad šalis galėtų paremti ekonomikos pakilimą ir turėtų gerų galimybių išsaugoti priėjimą prie rinkos“, – pareiškė vienas Londono bankininkas, kurį cituoja „The Financial Times“.

Atėnams reikės kreiptis į kreditorius su prašymu atidaryti tokią liniją, o tokiu atveju šalies finansams bus taikoma tam tikra kontrolė.

Tuo tarpu E.Tsakalotos nesutinka, kad šaliai reikalinga tokia kredito linija. Anot jo, Europos šalys nedega ypatingu noru Graikijai skirti dar daugiau paskolų.

Be to, pernai vasarą euro zonos finansų ministrai pareikalavo, kad Graikija suformuotų maždaug 18 mlrd. eurų rezervą ir tokiu būdu 18 mėnesių laikotarpiui garantuotų skolos išmokų mokėjimą.

Šis rezervas bus suformuotas panaudojus paskutines pagalbos programos išmokas, taip pat Europos stabilumo mechanizmo (ESM) paskolas bei kapitalo rinkose pasiskolintas lėšas.

Finansų ministras taip pat pareiškė optimistiškai vertinantis vyriausybės rengiamą ekonomikos augimo planą.

„Mes žinome, jog turime tęsti reformas, ir mes turime imtis socialinių priemonių visuomenei. Po aštuonerių krizės metų žmonės nori matyti ... ekonomikos augimo vaisius“, – pareiškė E.Tsakalotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius