Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EBPO: pasaulio ekonomika gali sugrįžti į iki krizės buvusį lygį jau 2021 metais

Pasaulio ekonomika gali sugrįžti į iki pandemijos fiksuotą lygį iki kitų metų pabaigos, jei vakcinos padės sėkmingai suvaldyti COVID-19 plitimą, tačiau tikėtina, kad augimas bus netolygus, antradienį pareiškė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).
Investuotojai
Asociatyvi nuotrauka: ekonominiai rodikliai / 123RF.com nuotr.

Naujienos, kad vakcinos gali būti pradėtos platinti vos už kelių savaičių, įpūtė atsargaus optimizmo, metams, per kuriuos COVID-19 pandemija pareikalavo maždaug 1,4 mln. gyvybių, artėjant prie pabaigos.

„Pirmą kartą nuo pandemijos pradžios yra vilties, kad mūsų laukia šviesesnė ateitis“, – savo įžangoje į EBPO parengtą naujausią pasaulio ekonomikos apžvalgą parašė organizacijos vyriausioji ekonomistė Laurence Boone.

„Pažanga skiepų kūrimo ir susirgusiųjų gydymo srityje sustiprino lūkesčius, o neapibrėžtumas atslūgo“, – pažymėjo pareigūnė, visgi pripažindama, kad dar kelis mėnesius reikės taikyti ribojamąsias priemones.

„Priešaky laukiantis kelias yra šviesesnis, bet sudėtingas“, – pridūrė L.Boone.

„Precedento neturintys“ veiksmai

EBPO dabar prognozuoja, kad šiais metais pasaulio ekonomikos našumas sumenks 4,2 proc. dėl kelis mėnesius trukusių karantinų, kurie sulėtino koronaviruso plitimą, tačiau sutrikdė ekonomiką.

Visgi organizacija prognozuoja, kad kitais metais pasaulio ekonomika atsigaus 4,2 procento.

Tiek ekonomikos susitraukimo, tiek atsigavimo prognozės yra kuklesnės nei paskelbtosios rugsėjo mėnesį, nes daugelis šalių įvedė naujus apribojimus, kad sulėtintų koronaviruso plitimą.

EBPO, patarusi 37 valstybėms narėms skatinti ekonominę pažangą ir pasaulio prekybą, pripažino, kad greitas atsigavimas gali būti pasiektas tik dėl „precedento neturinčių“ vyriausybių ir centrinių bankų veiksmų.

„Be didžiulės politinės paramos, ekonominė ir socialinė padėtis būtų itin sudėtinga“, – pažymėjo ekonomistė.

Ji teigė, kad parama artimiausiais mėnesiais „atsipirks su kaupu“.

„Atgimimas bus stipresnis ir greitesnis, nes atsinaujins vis daugiau veiklų, o tai apribos bendrus krizės nuostolius“, – pridūrė L. Boone.

Kinijos sėkmė

Visgi ekonomikos atsigavimas greičiausiai bus netolygus ir gali lemti ilgalaikių pokyčių pasaulio ekonomikoje, perspėjo EBPO.

Tikėtina, kad Kinija bus vienintelė didžioji ekonomika, kuriai pavyks išvengti ekonomikos susitraukimo šiais metais. Prognozuojama, kad šalies ekonomika šiais metais ūgtels 1,8 proc., o 2021 metais – net 8 procentais.

Tuo tarpu JAV ekonomika šiemet susitrauks3,7 proc., tačiau tikėtina, kad kitais metais pasieks 3,2 proc. augimą.

Euro zonos ekonomika greičiausiai po 7,5 proc. susitraukimo 2020 metais išaugs tik 3,6 proc. 2021-aisiais.

Manoma, kad panašiai seksis ir Japonijai – jos ekonomika 2020 metais susitrauks 5,3 proc., o kitais metais atsigaus 2,3 procento.

Organizacija prognozuoja, kad kitos didžiosios besivystančios ekonomikos negalės džiaugtis greitu atsigavimu.

Šiais metais Brazilijos ekonomika susitrauks 6 proc. o augimas 2021-aisiais greičiausiais sieks vos 2,6 procento.

Indijai seksis geriau, nes šiemet jos ekonomika, kaip prognozuojama, susitrauks 9,9 proc., o tada atsigaus 7,9 procento.

Skaičiuojama, kad kitais metais Kinijai teks trečdalis pasaulinio augimo, o Europos ir Šiaurės Amerikos indėlis į pasaulio ekonomiką bus mažesnis.

Socialinis poveikis

Nepaisant tikėtino netrukus prasidėsiančio vakcinų platinimo, pasaulio ekonomikos perspektyvos išlieka „išskirtinai neapibrėžtos“, pažymėjo EBPO, atsižvelgdama į sunkumus, susijusius su masinių skiepijimo kampanijų vykdymu, ir neapibrėžtumą dėl to, kada vakcinos užtikrins apsaugą bei į per šį laiką reikalingus apribojimus.

EBPO įspėjo dėl pandemijos sukeltos krizės socialinio poveikio, nes didelis skaičius žmonių neteko darbo.

„Nepaisant didžiulės apimties politinės pagalbos ir net esant optimistiškesniam scenarijui, pandemija pakenks viso pasaulio ekonominei struktūrai“, – įspėjo L. Boone.

Ji paragino vyriausybes neatsisakyti paramos priemonių, net kai vakcinos nuo COVID-19 taps plačiai prieinamos, nors valstybių skolos ir pasiekė neregėtą lygį.

EBPO paragino vyriausybes sutelkti pastangas ir padėti pagrindiniams prekių ir paslaugų sektoriams, tokiems kaip švietimas, sveikata, fizinė ir skaitmeninė infrastruktūra, kurie sudaro ekonominio augimo pagrindą.

Ekonomistė taip pat paragino imtis ryžtingų veiksmų, kad būtų panaikintas skurdo ir pajamų nelygybės augimas ir sugrįžta prie tarptautinio bendradarbiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius