-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

EBPO prognozėse – apie Lietuvos poreikį reformuoti pensijų sistemą, investuoti į viešąją infrastruktūrą

Pirmadienį Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) paskelbė prognozes, kuriose numato, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 2,1 proc., o kitąmet ir 2018 m. – atitinkamai 2,6 ir 2,7 proc. bei rekomenduoja sutelkti dėmesį į pensijų sistemos pertvarką ir darbo rinkos skatinimą.
EBPO
EBPO / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„EBPO Lietuvai siūlo aktyviai tęsti struktūrines pensijų, švietimo, sveikatos sistemų reformas, įgyvendinti priemones, kurios didintų darbo našumą, skatintų darbo jėgos aktyvumą ir augintų šalies potencialą“, –finansų ministerijos pranešime cituojama laikinai finansų ministrės pareigas einanti Rasa Budbergytė.

Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija numato, kad Lietuva 2017-2018 metais iš esmės laikysis neutralios fiskalinės politikos, todėl skatina investuoti į įvairių sričių sprendimus, kurie gerintų žmonių gyvenimo sąlygas.

Yra daug galimybių investuoti į viešąją infrastruktūrą, įskaitant geležinkelio ir vidaus vandenų transporto tinklų atnaujinimą, rašoma EBPO prognozėse Lietuvai.

Viešosios išlaidos turėtų būti orientuotos į paklausos didinimą – yra daug galimybių investuoti į viešąją infrastruktūrą, įskaitant geležinkelio ir vidaus vandenų transporto tinklų atnaujinimą, rašoma EBPO prognozėse Lietuvai.

EBPO pažymi, kad aukšta pajamų nelygybė gali būti sumažinta sustiprinus aktyvias darbo rinkos programas, kurios labiau atitiktų bedarbių darbo vietų poreikius.

Prognozėse atkreipiamas dėmesys į poreikį kelti ikimokyklinio ugdymo lygį, tobulinti švietimo sistemą, pritraukiant aukštos kvalifikacijos specialistus, taip pat – iniciatyvas, skatinančias sveiką gyvenimo būdą ir pirminę sveikatos priežiūrą, ypač kaimo vietovėse.

Prognozuojama, kad augantis darbo užmokestis palaikys vidaus vartojimo lygį, o namų ūkių disponuojamų pajamų augimo spartai įtakos turės didėsianti infliacija.

EBPO prognozuoja, kad Lietuvos ūkis greičiau augs 2017 ir 2018 metais, o eksportas palaipsniui stiprės, atsigaunant kitoms rinkoms. Taip pat eksportą augins investicijos į infrastruktūrą, kuri pagerina Lietuvos jungtis su pagrindinėmis rinkomis.

Tarp ekonomikos augimo rizikų – neapibrėžtumas dėl „Brexit“ ir Europos Sąjungos sankcijų Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius