Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB liepos posėdyje sieks pradėti rengti rinkas kiekybinio skatinimo nutraukimui

Europos Centrinis Bankas (ECB) pranešime, kurį paskelbs pasibaigus liepos mėnesio posėdžiui, pradės rengti rinkas kiekybinio skatinimo nutraukimui, mano analitikai.
Euras
Euras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagrindinės palūkanų normos šiame posėdyje nebus pakeistos, mano ekspertai.

Jie beveik neabejoja, kad ECB jau artimiausiu metu, bet ne šį mėnesį, pradės mažinti sumą, kurią pagal kiekybinio skatinimo programą išleidžia turto pirkimui ir kuri šiuo metu sudaro 60 mlrd. eurų per mėnesį.

ECB vadovas Mario Draghis, kuris po posėdžio tradiciškai surengs spaudos konferenciją, skatinamųjų priemonių nutraukimo plano ketvirtadienį greičiausiai nepaskelbs, rašo „ABC News“. Didesnio aiškumo dėl kiekybinio skatinimo nutraukimo laiko galima tikėtis kitame ECB vadovybės posėdyje, kuris pasibaigs rugsėjo 7 dieną.

Manančiųjų, kad ECB vadovybė jau dabar imsis veiksmų, yra nedaug, nes M.Draghis ir jo kolegos nori išvengti staigios rinkų reakcijos į netikėtus veiksmus.

Šiuos nuogąstavimus galima suprasti, prisiminus tai, kaip rinkos sureagavo į vieną M.Draghio pareiškimą, kurį jis padarė birželio pabaigoje. Jis tuomet pareiškė, kad euro zonos ekonomikos atsigavimas „stiprėja ir plečiasi“, tačiau nepaminėjo jokių konkretesnių ECB pozicijos pokyčių. Savo kalboje M.Draghis nieko nesakė apie tai, kada planuojama imtis laipsniško skatinamųjų priemonių nutraukimo, tačiau leido suprasti, kad jų nereikėtų atsisakyti pirma laiko.

Rinkos gana audringai sureagavo į šią kalbą, tad euro kursas patraukė aukštyn, o obligacijų kainos ėmė smukti. Netikėti atsakomieji prekiautojų veiksmai iš esmės parodė, kad kai kurie rinkos dalyviai vis dar nėra pasirengę skatinamųjų priemonių nutraukimui.

Tuo tarpu britų verslo dienraštis „The Financial Times“ ir agentūra „Bloomberg“ taip pat rašo, jog vis daugiau ekspertų mano, kad ECB, pasibaigus rugsėjo mėnesio posėdžiui, paskelbs apie sprendimą laipsniškai atsisakyti skatinamųjų priemonių. Laipsniško jų nutraukimo, kaip manoma, bus imtasi 2018 metais.

Šį ketvirtadienį įvyksiančiame posėdyje daug dėmesio greičiausiai bus skirta tam, kokios yra ECB galimybės itin švelnios pinigų politikos atsisakyti taip, kad nebūtų pakenkta jau daugiau kaip ketverius metus besitęsiančiam ekonomikos augimui.

„ECB bandys kiekybinį skatinimą nutraukti be isterijos. Tai reiškia, kad šių priemonių bus atsisakoma laipsniškai“, – mano „ABN Amro“ ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius