-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 07 /19:40

ECB iki 2020 metų nekeis palūkanų normų, pasiūlys bankams naujų pigių paskolų

Didėjant nuogąstavimams dėl euro zonos ūkio plėtros lėtėjimo, Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį ėmėsi drąsių veiksmų ir pareiškė, kad rekordiškai mažos palūkanų normos nebus keičiamos iki metų pabaigos.
ECB Frankfurte
ECB Frankfurte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taip pat buvo nuspręsta bankams vėl pasiūlyti itin pigių paskolų.

Euro zonos centrinis bankas nustebino stebėtojus, pareiškęs, kad pagrindinės palūkanų normos dabartiniuose rekordiškai žemuose lygiuose liks „bent iki 2019 metų pabaigos“.

ECB taikoma pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma šiuo metu sudaro rekordinius 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, – 0,25 procento.

Palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, sudaro minus 0,4 proc., o tai reiškia, kad bankams tenka mokėti už savo indėlius euro zonos centriniame banke.

Iki šiol ECB sakė, kad normos nebus keičiamos iki 2019 metų vasaros pabaigos.

Šis sprendimas, pasak analitikų, rodo, jog Valdančioji taryba dėl pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo, kurį, be kita ko, skatina neapibrėžtumas dėl „Brexit“, įtampa prekyboje, kurią visų pirma kelia Jungtinės Valstijos, ir vangesnė Kinijos ūkio plėtra, yra susirūpinusi labiau, negu buvo manyta rinkose.

Euro zonos centrinis bankas stebėtojams pateikė dar vieną staigmeną: buvo nuspręsta bankams vėl pasiūlyti itin pigių paskolų, kad rinkoje neatsirastų likvidumo trūkumo.

Vadinamoji trečioji tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų serija (TITRO-III) bus pradėta vykdyti rugsėjį ir užbaigta 2021 metų kovą.

Vykdant operacijas, kuriomis bus siekiama padėti „išsaugoti palankias bankų skolinimo sąlygas“, bus siūlomos dvejų metų trukmės paskolos už patrauklias palūkanas, pranešė ECB, pasibaigus ketvirtadienį įvykusiam Valdančiosios tarybos posėdžiui.

Per ankstesnes TITRO serijas ECB bankams jau paskolino daugiau kaip 700 mlrd. eurų.

Paskutinių suteiktų paskolų terminas baigiasi 2020 metų birželį.

„Pačios priemonės nebuvo netikėtos, tačiau tai, kad apie jas buvo paskelbta dabar, tikrai buvo netikėta“, – pareiškė banko „ING Diba“ ekonomistas Carstenas Brzeski.

Anot jo, ECB priimti sprendimai „kažkuo panašūs į lošimą“.

Tuo tarpu konsultacijų bendrovės „Capital Economics“ analitikas Andrew Kenninghamas pareiškė abejojąs, kad „... šių naujų priemonių pakaks sustabdyti ekonomikos augimo lėtėjimą ir paspartinti plėtrą“.

O banko „Rabobank“ analitikė Jane Foley pažymėjo, jog ECB iškart paskelbus apie TITRO ir naujas palūkanų normų prognozes „rinkos neteko šansų spekuliuoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius