Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB pirmininko patarėjas: neradus sprendimo dėl Graikijos skolų, pasekmes prognozuoti sunku

Jeigu nebus rastas susitarimas dėl Graikijos skolų krizės arba jis užtruks, tai reikš, kad situacija šioje šalyje dar labiau pablogės, tačiau pasekmes euro zonai šiuo metu yra sunku prognozuoti, penktadienį Vilniuje sakė Europos Centrinio Banko (ECB) pirmininko pavaduotojas Vitoras Konstancijus. Jis teigė nenorintis anksčiau laiko prognozuoti, kaip situacija Graikijoje plėtosis toliau ir vengė spekuliacijų.
Vitoro Konstancijus
Vitoro Konstancijus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Taip V.Konstancijus kalbėjo penktadienį Lietuvos banko surengtos tarptautinės konferencijos „Makroprudencinė politika: kredito srautų ribojimo vaidmuo ir patirtis“ metu vykusioje spaudos konferencijoje.

Joje dalyvavęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas taip pat ramino, kad Graikijos skolų krizės poveikis Lietuvai yra minimalus.

Joje dalyvavęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas taip pat ramino, kad Graikijos skolų krizės poveikis Lietuvai yra minimalus.

„Neturime glaudžių ekonominių ryšių su Graikija“, – apie krizės Graikijoje poveikį Lietuvai sakė V.Vasiliauskas.

V.Konstancijus pridūrė, kad sekmadienį Graikijoje vyksiantis referendumas yra labai svarbus priimant ECB sprendimą dėl finansinės pagalbos suteikimo Graikijai

„Jeigu bus nubalsuota „prieš“, tai reiškia, kad bus sunku surasti susitarimą. Jeigu bus nubalsuota taip – bus lengviau pasiekti susitarimą“, – lakoniškai apie būsimojo referendumo pasekmes kalbėjo ECB pirmininko patarėjas.

Ragina taikyti atsakingo skolinimosi priemones

ECB pirmininko pavaduotojas Vilniuje vykstančioje konferencijoje taip pat paragino stiprinti makroprudencinės politikos sistemą Europoje bei plėsti makroprudencinių priemonių rinkinį, siekiant apriboti pernelyg didelį kredito augimą ir atsižvelgti į jo disbalansų finansų rinkoje.

„Būtina veiksmingai taikyti atsakingo skolinimosi priemones, perkelti jas į Europos teisės aktus ir užtikrinti koordinavimą tarp Europos institucijų“, – teigė V.Konstancijus.

„Be to, būtina, kad makroprudencinės priemonės apimtų šešėlinį bankų sektorių dėl jo padidėjusio vaidmens finansiniam tarpininkavimui“, – pridūrė ECB pirmininko pavaduotojas.

Šiandienos konferencijos metu finansų ekspertai aptaria klausimus, susijusius su būsto kredito srautus ribojančių priemonių įtaka ekonomikai ir jų veiksmingumu bei įgyvendinimu. Renginyje dalyvauja Lietuvos banko, ECB, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir kitų organizacijų ekspertai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius