Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 08 11 /16:32

EK atstovė: sankcijos nedraudžia mokėjimų už geležinkelių paslaugas

Lietuvos institucijoms ir komerciniams bankams aiškinantis, kaip aptarnauti Rusijos mokėjimus už sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą per Lietuvą, Europos Komisijos atstovė sako, kad Bendrijos sankcijos Rusijai ir Baltarusijai nedraudžia bankams aptarnauti mokėjimų už geležinkelių paslaugas – Lietuvos institucijos turi dėl to patikinti bankus.
Šengeno erdvės VRM ministrai lankėsi Kenos geležinkelio stotyje
Tranzitas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Kalbant apie tai, kad Lietuvos bankai neaptarnauja tam tikrų mokėjimų, Lietuvos valdžios institucijos – iš tikrųjų jos yra kompetentingos ir turi patikinti bankus, kad ES sankcijos nedraudžia aptarnauti su geležinkelių transportu susijusių mokesčių“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Briuselyje teigė EK atstovė spaudai Arianna Podesta, atsakinga už konkurenciją ir statistiką.

„Su Lietuvos valdžios institucijomis gali būti toliau nagrinėjamos alternatyvios tokių mokėjimų aptarnavimo galimybės, pavyzdžiui, su bankais ar kitais subjektais kiekvienu konkrečiu atveju“, – pridūrė ji.

Pasak A.Podestos, Komisijai žinoma, jog kai kurie Lietuvos bankai įvertinę riziką nusprendė nebeaptarnauti mokėjimų su Rusija ir Baltarusija.

„Mes žinome, kad kai kurie bankai nusprendė sustabdyti apmokėjimų aptarnavimą iš Rusijos ir Baltarusijos įmonių ir į jas bei šių šalių piliečių. Tai individualūs sprendimai, priimti tam tikrų bankų, jiems viduje įvertinus riziką“, – teigė EK atstovė.

Ji pakartojo, kad anksčiau EK išleistos gairės leidžia tranzitą geležinkeliais tarp Rusijos ir Kaliningrado srities.

„Jau išaiškinome, kad prekių tranzitas tarp žemyninės Rusijos ir Kaliningrado gali tęstis esant tam tikroms sąlygoms ir Lietuvos institucijoms atliekant patikrinimus. Jos turi užtikrinti, kad ES sankcijos yra įgyvendinamos ir tranzitas vyksta laikantis šių teisinių reikalavimų“, – teigė A.Podesta.

Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvoje Sergejus Riabokonis liepos pabaigoje perdavė Užsienio reikalų ministerijai Vilniuje notą dėl numanomo mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas sustabdymo.

Šiaulių bankas, per kurį vykdomi šie mokėjimai, pranešė nuo rugsėjo nebevykdysiantis jokių operacijų su Rusija ir išimtis taikys tik tuo atveju, kai mokėjimai atliekami humanitariniais tikslais ar valstybės funkcijoms užtikrinti. Bankas šiuo metu aiškinasi situaciją su institucijomis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį sakė, kad ne Vilnius, o Maskva turi rasti būdus, kaip atsiskaityti už Kaliningrado tranzitą.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba praėjusią savaitę BNS patvirtino, kad aptarnaujant mokėjimus už Kaliningrado tranzitą gali būti taikomos išimtys, tačiau kiekviena situacija būtų vertinama individualiai. Tarnyba taip pat nurodė vieną tokią išimtį jau pritaikiusi.

LTG liepos 22 dieną atnaujino nuo birželio vidurio sustabdytą sankcionuotų prekių tranzitą tarp Rusijos ir Kaliningrado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius