Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

EK: euro neturinčios ES šalys dar nepasirengusios įsivesti bendros valiutos

Europos Komisija trečiadienį paskelbė vadinamąją konvergencijos ataskaitą, kurioje išnagrinėta septynių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių pažanga siekiant prisijungti prie euro zonos ir padaryta išvada, kad jos nėra pasirengusios įsivesti bendros valiutos.
Taupymas
Taupymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Euras buvo sukurtas, kad taptų bendra visos ES valiuta. Įstojimas į euro zoną yra atviras visoms ES šalims, kurios tam rengiasi. Tiesa, kelias link euro įvedimo gali būti ilgas ir sunkus“, – pareiškė už euro reikalus ir socialinį dialogą atsakingas Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

Jis patikino, kad Komisija yra pasirengusi įstojimui į euro zoną besirengiančioms šalims padėti stiprinti jų ekonomikos ir finansų sistemas.

„Šiandien paskelbta ataskaita parodo bendrą vaizdą, kokia buvo padaryta pažanga įgyvendinant konvergencijos kriterijus ... Nė viena iš šiandien išnagrinėtų septynių valstybių narių neįvykdė visų įstatymuose nustatytų įstojimo sąlygų“, – pažymėjo už ekonomiką ir finansus atsakingas Komisijos narys Pierre Moscovici.

Jis pabrėžė, jog yra svarbu, kad narystės euro zonoje siekiančios šalys stengtųsi didinti našumą, didintų investicijas, gerintų užimtumo padėtį ir mažintų nelygybę.

Ataskaitoje išnagrinėtos septynios euro zonai nepriklausančios ES valstybės narės: Bulgarija, Vengrija, Lenkija, Rumunija, Kroatija, Čekija ir Švedija. Padaryta išvada, kad visų oficialių įstojimo į euro zoną sąlygų šiuo metu neatitinka nė viena iš jų.

Dvi iš šių valstybių – Bulgarija ir Kroatija – atitiko beveik visus konvergencijos kriterijus, išskyrus keitimo kurso, nes nedalyvauja valiutų kurso mechanizme, pažymima ataskaitoje.

Dokumente primenama, kad konvergencijos kriterijai, kurie dar vadinami Mastrichto kriterijais, yra susiję su kainų stabilumu, valstybės finansų tvarumu, valiutos keitimo kurso stabilumu ir ilgalaikių palūkanų normų konvergencija. Taip pat atsižvelgiama į nacionalinės teisės aktų suderinamumą su ES taisyklėmis.

Ataskaitoje padaryta išvada, kad valstybės finansų tvarumo kriterijų atitinka visos septynios valstybės narės.

Bulgarija, Vengrija, Kroatija, Čekija ir Švedija atitinka ilgalaikių palūkanų normų kriterijų.

Be to, Bulgarija, Lenkija, Kroatija ir Švedija atitinka kainų stabilumo kriterijų.

Tačiau nė viena iš šių valstybių neatitinka valiutos keitimo kurso kriterijaus, nes nedalyvauja valiutų kurso mechanizme. Pagal euro zonos valstybėms kandidatėms keliamus reikalavimus šiame mechanizme būtina dalyvauti bent dvejus metus, per kuriuos neturi būti padaryta jokių rimtų pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius