-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK nori, kad bankai plačiau diegtų momentinius atsiskaitymus

Europos Komisija trečiadienį pareiškė norinti, kad bankai gyventojams ir įmonėms siūlytų momentinius atsiskaitymus eurais ir atsisakytų dabartinės praktikos, kai pinigai gali būti užlaikomi kelias dienas.
Europos Komisija
Europos Komisija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

EK tvirtina, kad taip siekiama iš esmės sutrumpinti bankų atliekamų mokėjimų laiką iki kelių sekundžių ir padaryti pervedimus prieinamesnius tuo metu, kai Europos namų ūkius slegia augančios pragyvenimo išlaidos bei sparčiai didėjančios energijos kainos.

„Galbūt tai turėjo įvykti savaime, bet neįvyko, todėl šiandien žengiame šį žingsnį, kad tai įvyktų“, – sakė už finansines paslaugas atsakinga EK narė Mairead McGuinness.

Šiuo metu tik vienas iš dešimties atsiskaitymų eurais yra momentinis, tuo tarpu tradiciniai pervedimai užtrunka iki trijų dienų, o kai kurie bankai, siūlantys momentinius atsiskaitymus, už juos taiko net iki 30 eurų dydžio mokestį.

M.McGuinness teigė, kad „nėra priežasties“, dėl kurios galimybė nedelsiant siųsti ir gauti pinigus nėra labiau paplitusi, atsižvelgiant į tai, kad „technologija, suteikianti galimybę atlikti momentinius atsiskaitymus, taikoma nuo 2017-ųjų“.

Pagal siūlomą taisyklių pakeitimą bankai negalėtų prašyti klientų už momentinius pervedimus mokėti daugiau nei už tradicinius. Pataisa bus pateikta svarstyti ES valstybės narėms ir Europos Parlamentui, o parengus ir patvirtinus galutinę jos versiją, euro zonos bankai turės šešis mėnesius tokiai permainai pasiruošti.

Vartotojų interesus ginanti „European Consumer Organisation“ palankiai įvertino pasiūlymą, teigdama, kad dėl jo atsiskaitymai taptų „saugesni, prieinamesni ir patogesni“.

Bankų lobistų grupė – „European Savings and Retail Banking Group“ – pareiškė, kad taip pat palankiai vertina iniciatyvą, ypač dėl to, kad joje numatytos pastangos supaprastinti procedūras, kurias bankai turės atlikti, kad pervedimams nebūtų taikomos sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius