Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK: pasaulio atsakomųjų priemonių į JAV automobilių muitus vertė sieks 300 mlrd. dolerių

Jungtinėms Valstijoms nustačius automobilių importo muitus, pasaulio šalys gali imtis atsakomųjų priemonių, kurių bendra vertė gali sudaryti iki 300 mlrd. JAV dolerių, įspėjo Europos Komisija (EK) JAV prekybos departamentui nusiųstame laiške, su kuriuo pavyko susipažinti britų verslo dienraščiui „The Financial Times“.
BMW
BMW / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Briuselis pirmą kartą tiesiogiai sureagavo į Vašingtono pareiškimus apie tai, kad iš Europos Sąjungos (ES) ir kitų šalių importuojamiems automobiliams gali būti nustatyti muitai, pažymi leidinys.

Interviu televizijos kanalui „Fox News“ JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga prekybos klausimu yra „galbūt tiek pat netikusi, kiek Kinija“.

Jis griežtai nesutiko su kai kurių ekspertų reiškiama nuomone, kad jo išpuoliai prieš Europos sąjungininkus yra nenaudingi Jungtinėms Valstijoms ir kad santykius su ES reikėtų stiprinti, kad būtų galima kartu spręsti problemas, susijusias su prekyba su Kinija.

„Europos Sąjunga yra galbūt tiek pat netikusi, kiek Kinija, tik ji yra mažesnė. Tai, ką jie su mumis daro, yra tiesiog siaubinga“, – pareiškė D. Trumpas, apibūdindamas, jo teigimu, „padėtį su automobiliais“.

Tuo tarpu Europos Komisija mano, jog Vašingtono tyrimas, ar užsienio automobiliai ir jų dalys kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui, gali duoti pradžią visaverčiam pasauliniam prekybos karui ir pakenkti užimtumui JAV automobilių pramonėje, kurioje dirba daugiau kaip 4 mln. žmonių.

Komisijos laiške taip pat tvirtinama, kad tokia JAV prekybos politika „gali lemti dar vieną tarptautinės teisės nesilaikymo atvejį ... ir dar labiau pakenkti JAV reputacijai“.

Apie neigiamas galimų JAV muitų importuojamiems automobiliams ir jų dalims pasekmes įspėjo jau keli automobilių gamintojai. Pavyzdžiui, JAV automobilių milžinė „General Motors“ penktadienį pareiškė, jog tokiu atveju bus priversta savo gaminių kainas padidinti keliais tūkstančiais JAV dolerių už automobilį.

Tuo tarpu Vokietijos automobilių gamintoja BMW, kuri gamina automobilius Pietų Karolinoje veikiančioje gamykloje ir didžiąją jų dalį (70 proc.) eksportuoja, įspėjo, jog dėl tokių muitų jai teks mažinti investicijas ir darbo vietų skaičių, visų pirma JAV valdomose įmonėse.

Birželio 22 dieną D. Trumpas pažadėjo iš ES importuojamiems automobiliams įvesti 20 proc. muitus. Vėliau jis pareiškė, kad tokie muitai gali būti įvesti ir automobiliams iš kitų šalių bei regionų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius