Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

EK prognozuoja Lietuvai: šiemet lėčiau augs ir ekonomika, ir kainos

Europos Komisija prognozuoja, kad Lietuvoje ekonominis augimas sulėtės, tačiau atitinkamai bus galima tikėtis ir mažesnio paslaugų bei prekių kainų didėjimo.
Europos Komisijos būstinė
Europos Komisijos būstinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisijos (EK) prognozėse numatoma, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 2,9 proc., o 2019 m. – 2,6 proc.

EK manymu, dėl sustiprėjusio poreikio investuoti į pažangius technologinius sprendimus bei paspartėjusio ES lėšomis finansuojamų projektų įgyvendinimo artimiausiu metu investicinis procesas Lietuvoje bus aktyvesnis nei pernai, o investicijų įtaka ekonomikos augimui 2018–2019 m. bus didesnė.

Namų ūkių vartojimas ir eksporto plėtra taip pat išliks ekonomikos augimą lemiančiais veiksniai, tačiau jų įtaka, palyginti su 2017 m., susilpnės.

Taip pat baigėsi 2017 m. stebėtas kainų augimas. Infliacija artimaisiais metais bus nuosaikesnė: 2,9 proc. šiemet ir 2,5 proc. kitąmet, nurodoma šiandien paskelbtose EK žiemos makroekonominėse prognozėse. Kainas visame regione labiausiai lems tai, kaip keisis darbo užmokestis ir energijos išteklių kainos.

„Pasibaigus nepalankioms tendencijoms pasaulinėse žaliavos rinkose ir vienkartiniam mokestinių priemonių, padidinusių kainas poveikiui, priežasčių sparčiam jų kilimui Lietuvoje nebeliks. Žinoma, ir toliau tęsis natūralūs derinimosi prie ES vidurkių procesai, tačiau jie bus valdomi fiskalinės politikos priemonėmis – pertekliniu biudžetu ir nuo 2018 m. įsigaliojusiomis mokestinėmis paskatomis investuoti“, – pranešime teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

EK skaičiuoja, kad pernai realus Lietuvos BVP augo 3,8 proc. ir pagrindinė tokio augimo priežastis – dėl palankių tarptautinės prekybos sąlygų 2017 m. dviženkliu skaičiumi padidėjusios Lietuvos eksporto apimtys, ypač paslaugų sektoriuje.

Pernai augimas visoje euro zonoje ir ES pralenkė lūkesčius, kadangi atsigavusi ekonomika ir toliau plečiasi. Šiuo metu 2017 m. apskaičiuotas regiono 2,4 proc. BVP augimas viršija lapkričio mėn. rudens ekonominės prognozės projekcijas (2,2 proc. euro zonai ir 2,3 proc. ES).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius