-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK reidų taikinys – „Gazprom“ sutartys Europoje

„Gazprom“ rinitai nevertino Lietuvos skundo Europos Komisijai ir nesirengė galimam antimonopoliniam tyrimui, todėl šiandien iš Rusijos milžino kariaunos kol kas sklinda vienintelė emocija – šokas, rašo „Verslo žinios“.
dujos
dujos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Verslo žinių“ žiniomis, šių metų pavasarį EK energetikos komisaro Guentherio Oettingerio aplinka Lietuvos pareigūnams yra priekaištavusi dėl „pernelyg didelio viešo entuziazmo skundo prieš „Gazprom“ faktu“ ir siūlė santūriau laukti tyrimo pradžios.

„Galima sakyti, kad pasinaudodama Lietuvos skundu EK tirs konkurencinės aplinkos pažeidimus Vidurio ir Rytų Europos šalių dujų sektoriuje platesniu požiūriu“, – sakė Lietuvos atstovybės ES energetikos atašė Ona Kostinaitė-Grinkevičienė.

Ji sakė neturinti žinių, kad EK antimonopolinės tarnybos būtų gavusios kitų skundų dėl pažeidimų dujų sektoriuje. Lietuva „Gazprom“ skundė EK dėl trukdymo diversifikuoti prieigą prieš išteklių bei „neteisingos kainodaros“.

„Įdomu, kaip rusų dujų monopolija aiškins EK savo viceprezidento Valerijaus Golubevo metų pradžioje skelbtus pareiškimus apie tai, kad Lietuvai dujos bus parduodamos 15 proc. brangiau nei Latvijai ar Estijai už tai, kad ji pasirinko griežtesnę ES III Energetikos paketo įgyvendinimo versiją“, – „Verslo žinioms“ sakė vienas Lietuvos pareigūnas.

Kai kurie EK pareigūnai Briuselyje neoficialiai pažymėjo, kad po Lietuvos skundo EK „Gazprom“ nepuolė samdyti „lobistų ir teisininkų armijos“, kaip paprastai elgiasi didžiosios kompanijos, kurioms iškyla antimonopolinio tyrimo grėsmė.

„Gazprom“ artimas šaltinis trečiadienį tvirtino, esą „reikia laiko, kad kompanija suvoktų, kas įvyko“.

„Viena aišku, EK nori pakeisti 40 metų ES galiojusią prekybos dujomis praktiką, todėl galima tikėtis stipraus Rusijos atsako“, – teigė „Gazprom“ artimas šaltinis.

Kontoros „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai Lawin“ advokatas Marius Juonys teigė, jog tai, kad Europos Komisija (EK) pradėjo plataus masto galimu konkurencijos pažeidimų tyrimą, naudodamasi pačiomis efektyviausiomis priemonėmis – atlikdama kratas ir dokumentu poėmius, rodo itin rimtus EK ketinimus.

„Iš pranešimų spaudai aiškiai galime matyti, kad EK yra susirūpinusi padėtimi ES valstybėse narėse, kurios yra Rytų ir Vidurio Europoje, minimos ir nesąžiningos kainos. Tai reiškia, kad EK tyrimas yra susijęs ir Lietuvos skundu, kuris buvo pateiktas EK“, – teigė advokatas.

VŽ turimais duomenimis, pirmadienį EK antimonopolinių struktūrų pareigūnai vienu metu krėtė bendrovių „Gazprom Germania“, „RWE“, „RWEis Supply and Trading unit“, Vokietijos „E.ON Ruhrgas“, Austrijos „EconGas“, tarptautinės kompanijos, veikiančios Austrijoje, Šveicarijoje, Italijoje ir Vengrijoje „Centrex“, Lenkijos „PGNiG“, Vengrijos „E.ON Hungary“, „Vemex s.r.o“, Čekijos „RWE Transgas“, Slovakijos „SPP“, Bulgarijos „BEH“, „Latvijas Gaze“ ir „Lietuvos Dujos“ biurus.

2007-2010 metais EK Konkurencijos generalinis direktoratas po devynių atliktų tyrimų nurodė koncernams „E. On“, „RVVE“ , „Distrigas“ (Belgija), „GdF Suez“, „ENI“ užtikrinti laisvą prieigą prie valdomų magistralinių dujotakių taip, kaip reikalauja ES teisynai. Atsižvelgdama į atitinkamų bendrovių įsipareigojimus, pradėtus tyrimus EK nutraukė. Tik 2006-aisiais buvo skita bauda „E. On“ ir „GdF“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius