-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

EK vadovė: bus dedamos visos pastangos sudaryti prekybos susitarimą su JK kuo greičiau

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį pareiškė, kad blokas pasirengęs dirbti „dieną ir naktį“, kad iki metų pabaigos būtų sudarytas prekybos susitarimas su Didžiąja Britanija šiai išstojus iš Europos Sąjungos (ES).
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / „Scanpix“ nuotr.

Vizito Airijoje metu EK vadovė teigė, kad oficialios derybos prasidės vasario pabaigoje arba kovo pradžioje ir tuo pat metu apims daugybę klausimų.

„Esame nusiteikę žengti kuo toliau, sunkiai dirbti dieną ir naktį, kad sparčiai judėtume į priekį“, – pažymėjo ji prieš pradėdama derybas su Airijos ministru pirmininku Leo Varadkaru.

„Derybos vyks lygiagrečiai. Tai susiję ne tik su prekyba. Reikia aprėpti daugybę temų", – pridūrė ji.

U.von der Leyen praėjusią savaitę Londone perspėjo, kad „iš esmės neįmanoma“ susiderėti dėl išsamaus laisvosios prekybos susitarimo per mažiau nei per metus.

Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Borisas Johnsonas galėjo iki liepos 1 dienos paprašyti daugiau laiko, tačiau pasirinko nevilkinti proceso, kuris prasidėjo, kai britai pasisakė už „Brexitą“ referendume 2016 metais.

Pirmoji svarbi derybų dalis bus susijusi su seka, kuria bus aptariami įvairūs klausimai.

Abi pusės norėtų, kad pirmiausia dėmesys būtų skirtas būtent joms aktualiems klausimams.

Pasak U.von der Leyen, derybininkai turės vos aštuonis mėnesius, nes dar vieną ar du mėnesius užtruks, kol susitarimą ratifikuos šalių vyriausybės.

Derybos oficialiai prasidės po konsultacijų Briuselyje ir patvirtinus oficialų ES derybų mandatą.

„Keliame sau didelius tikslus ir norime palaikyti labai glaudžius ryšius su savo draugais iš Didžiosios Britanijos“, – kalbėjo EK pirmininkė.

Pagrindinė derybų tema bus tai, kaip smarkiai Didžioji Britanija bus pasiryžusi derintis prie ES taisyklių ir teisės aktų.

Pasak U.von der Leyen, JK negali tikėtis lengvatinių prekybos sąlygų, nesutikdama su „vienodomis konkurencijos sąlygomis“.

Tuo tarpu Didžioji Britanija norėtų nusistatyti savo taisykles po „Brexito“ ir sudaryti savo prekybos susitarimus su JAV ir kitomis didelėmis šalimis.

„Tai JK pasirinkimas“, – kalbėjo U.von der Leyen.

„JK supranta, kad kuo arčiau norės išlikti bendrosios [ES] rinkos, tuo griežtesnės bendrosios rinkos taisyklės jai bus taikomos“, – pridūrė EK vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius