-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekonomiką motyvuotų mažesni mokesčiai

Tęsiant verslo atstovų susitikimus su kandidatais į šalies prezidentus, vakar Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LKP) posėdyje savo nuostatas apie krašto ekonomikos padėtį dėstė socialdemokratas Algirdas Butkevičius.
Pinigai
Pinigai / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Pasak kandidato į Lietuvos prezidentus, prieš pradedant taisyti ekonomikos padėtį reikia gauti aiškius atsakymus iš čia veikiančių komercinių bankų apie jų realias galimybes skolinti verslui. Šios problemos sprendimas ypač domina LPK narius. Pramonininkų klausiamas, kaip pagreitinti ekonomikos procesą, pretendentas siūlė atminti paprastą atsakymą – mokesčių didinimas jį tik lėtina.

Sotus kąsnis bankams

A.Butkevičiaus įsitikinimu, tik gavus iš bankų atsakymą, kad jie nesiruošia į rinką išmesti didesnių išteklių, Vyriausybei kyla svarbi užduotis – ieškoti galimybių pritraukti lėšų tiek iš išorės, tiek iš vidaus rinkų.

„Mano manymu, taupymo lakštus jau reikėjo išleisti gruodžio mėnesį, o šiuo metu vidaus rinkoje leidžiamus Vyriausybės vertybinius popierius daugiau skirti išorei. Dabar juos su didelėmis palūkanomis godžiai supirkinėja komerciniai bankai. Manau, kad komerciniams bankams yra sudaroma galimybė ramiai gyventi be jokios rizikos ir gauti nemažas pajamas. Jeigu jiems perleidžiami vertybiniai popieriai būtų platinami užsienyje, tarp valdžios ir bankų galėtų prasidėti derybos dėl verslo kreditavimo“, – teigia A.Butkevičius.

A.Butkevičiaus įsitikinimu, tik gavus iš bankų atsakymą, kad jie nesiruošia į rinką išmesti didesnių išteklių, Vyriausybei kyla svarbi užduotis – ieškoti galimybių pritraukti lėšų tiek iš išorės, tiek iš vidaus rinkų.

Pasak jo, nereikia manyti, kad skolintis valstybei šiuo metu yra rizikinga. „Skolinimasis yra dvejopas. Dalis lėšų gali būti pritraukta ekonomikai skatinti, ir tas lėšas galima naudoti per komercinius bankus, teikiant verslo paskolas. Kita pasiskolintų pinigų dalis atitektų valstybei. Šio skolinimo nereikia bijoti, reikia vadovautis auksine skolinimosi taisykle: skolintos lėšos turi būti panaudojamos investicijoms, infrastruktūrai plėtoti, darbo vietoms išsaugoti – tam, kas garantuoja pajamas žmonėms ir mokesčius biudžetui. Jeigu tokia kryptimi bus dirbama, net žiūrėdami į tolimą perspektyvą jokių grėsmių neišvysime. Sunkiu ekonominiu laikotarpiu visos šalys skolinasi ir tai nėra jokia tragedija“, – dėsto kandidatas į prezidentus atsakydamas į pramonininkų klausimus.

Lengvatos už darbo vietas

Kalbėdamas apie darbo rinką A.Butkevičius pabrėžia, jog net sunkmečiu ją būtina išlaikyti stabilią. „Darbo vietas reikia išsaugoti bet kokia kaina, priimant gerus sprendimus. Reikia suprasti, kad žmogus, kuris nedalyvauja darbo rinkoje ilgą laiką, vėliau į ją sugrįžta gana sunkiai“, – sako jis. Pasak kandidato į prezidentus, įmonėms turi būti taikomos mokestinės lengvatos, pvz., jos galėtų būti atleidžiamos nuo nekilnojamojo turto, žemės mokesčių, o verslas per tą laikotarpį turėtų įsipareigoti neatleisti darbuotojų – tam esą reikalingas savivaldybių glaudus sutarimas su įmonių vadovais, o Vyriausybės – su savivaldybėmis.

A.Butkevičiaus įsitikinimu, Lietuvoje ekonomikos gaivinimo planas parengtas pavėluotai. „Jį reikėjo kurti tada, kai buvo išrinktas Seimas ir sudaryta Vyriausybė, o ne ekonomiką imti taisyti nuo mokesčių reformos. Ši reforma ekonomikos gaivinimo plane yra tik viena iš priemonių. Jeigu keliamas tikslas gelbėti verslą, mano manymu, jokiu būdu šiuo sunkiu metu negalima didinti mokesčių. Jeigu mokesčiai didinami, vadinasi, ekonomikos procesas ne greitės, o dar labiau lėtės“, – teigia kandidatas į prezidentus. Jeigu norėta išlaikyti vidaus vartojimą, pasak A.Butkevičiaus, nereikėjo atsisakyti mokestinių lengvatų ir didinti akcizų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius