-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekonomikos atsigavimas gali būti pavojingas, perspėja premjeras Andrius Kubilius

Ekonomikos atsigavimas gali būti pavojingas ir jo reikia saugotis, perspėjo premjeras Andrius Kubilius. Tačiau jis žada daryti viską, kad pirmieji ūkio atsigavimą pajustų pensininkai.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Mes tikrai darysime viską, kad ekonomikos atsigavimą pirmieji pajustų pensininkai, dėl to neturi būti jokių abejonių. Tai, ką esame įsipareigoję, tą ir darysime, ir darysime kiek galima greitesniais tempais“, – ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje kalbėjo premjeras.

Tačiau, pasak jo, tam, kad pensininkai tai pajustų realiai, o ne vien tik „populistinėmis kalbomis“, reikia greitesnio politinio susitarimo ir apsisprendimo dėl pensijų sistemos reformos: „Kad pensijų atstatymą ir kompensavimą matytume ilgalaikės pensijų sistemos perspektyvos rėmuose.“

„Ekonomikos atsigavimas gali mus nuvesti į įvairias pagundas, todėl reikia nuo to iš karto stengtis ir savo mintyse apsisaugoti. Matysime gana spartų eksporto augimą, bet eksporto augimas, nors ir lemia gražesnius bendrojo vidaus produkto augimo skaičius, taip greitai neatsispindi nei vidaus vartojime, nei biudžeto pajamose, kurios ir toliau šiais metais liks įtemptos, o išlaidavimui tikrai nebus galimybių“, – ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje kalbėjo premjeras.

Pasak jo, vidaus vartojimas atsigaus, bet vėliau nei eksportas, todėl galima susidurti su iššūkiais, kurie per pastaruosius metus buvo primiršti: „Tai einamosios sąskaitos deficito iššūkiai.“

A.Kubiliaus teigimu, darbo rinkoje, kuri paprastai po krizių atsigauna vėliausiai, „situacija klostysis specifiškai“ – nedarbas liks didelis, bet kai kuriose srityse jausis kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas, todėl galima spėti, kad privačiame sektoriuje atlyginimai pradės augti.

„Tai yra gerai, darbdaviai ir profesinės sąjungos gali susitarti, bet turime atidžiai stebėti, kad infliaciniai procesai netaptų didesniu galvos skausmu“, – įspėjo premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius