-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministerijos prognozės: ekonomika augs lėčiau, bedarbių bus daugiau

Finansų ministerija mano, kad Lietuvos ūkis augs 0,5 proc. lėčiau, nei prognozuota anksčiau, rašoma ministerijos pranešime spaudai. Taip pat šiek tiek didesnis bus nedarbo rodiklis, sparčiau augs darbo užmokestis.
Darbo paieškos.
Darbo paieškos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Numatoma, kad BVP palyginamosiomis kainomis 2013 metais išaugs 3,2 proc., tai yra 0,5 proc. punkto lėčiau, nei buvo numatyta šių metų rugsėjo mėnesį. Tą lems naftos produktų ir chemijos produkcijos eksporto apimčių sulėtėjimas trečiąjį 2013 m. ketvirtį.

Numatoma, kad nedarbo lygis šiemet sudarys 11,8 proc. – 0,3 procentinio punkto daugiau nei rugsėjo mėnesį paskelbtame ekonominės raidos scenarijuje. Vėlesniems vidutinio laikotarpio metams nedarbo lygis išlieka nepakeistas: 2014–2016 metais nedarbo lygis toliau nuosaikiai mažės ir sudarys atitinkamai 10,5, 9,8 ir 9,1 proc.

Dėl šių metų trečiąjį ketvirtį paspartėjusio darbo užmokesčio augimo jo projekcija  2013 metais  didinama 0,3  procentinio punkto – iki 5,1 proc. Vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio projekcijos 2014–2016 metams nekeičiamos, tačiau 2014 metais augimas projektuojamas 0,2 procentinio punkto lėtesnis nei šių metų rugsėjo mėnesį dėl numatomo didesnio vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio 2013 metais.

Formuojant ekonominės raidos scenarijų buvo remtasi prielaida, kad ES pavyks suvaldyti euro zonos finansinio stabilumo riziką, o išorinės aplinkos bei naftos kainų ir euro ir dolerio kurso kitimo prielaidos atitinka Europos Komisijos 2013 metų rudens prognozes, numatančias tiek ES, tiek euro zonos ūkio atsigavimą 2014 metais. Lietuvos eksporto rinkų perspektyva ES ir toliau išlieka pagrindiniu ekonominės raidos scenarijaus kitimo veiksniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius