-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekonomikos departamento direktorius Mindaugas Leika: esame nemenkai prasiskolinusi valstybė, PVM mažinimas – neprotinga

Galvoti apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo sumažinimą būtų visiškai neprotinga mažiausiai dar kelerius artimiausius metus, teigia Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Mindaugas Leika.
Pinigai
Pinigai / Algirdo Kubaičio/BFL nuotr.

„Esame nemenkai prasiskolinusi valstybė. Skolas reikia grąžinti. Tam reikia į biudžetą surinkti daugiau lėšų, todėl galvoti apie PVM tarifo sumažinimą būtų visiškai neprotinga mažiausiai dar kelerius artimiausius metus. Priešingu atveju, taptume panašūs į Graikiją ar kitas valstybes“, – interviu dienraščiui „Vilniaus diena“ sako M.Leika.

Pasak jo, pastarosios ekonominės problemos Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungos pietuose gali turėti neigiamos įtakos kitų šalių, įskaitant ir Lietuvos, ekonomikai.

„Kad ir kaip būtų paradoksalu, dolerio kurso kritimas Lietuvai būtų iš dalies gal netgi ir naudingas, nes Lietuva yra pasiėmusi nemažai paskolų JAV doleriais. Vadinasi, tokiu atveju tektų mažiau grąžinti. Tačiau palūkanų didėjimas, be abejo, nebūtų naudingas, nes, neturėdami subalansuoto biudžeto, mes vis dar skolinamės ir tikriausiai dar ilgokai skolinsimės tarptautinėse rinkose. O skolinamės už atitinkamas palūkanas, jos tokiu atveju didėtų“, – sako M.Leika.

Jis siūlo gerinti mokesčių surinkimą ir naikinti biudžeto pajamų skyles: nelegalų darbą, kontrabandą, šešėlinį verslą. „Prie to priskirtinas ir kai kurių sričių sutvarkymas: turgaus prekiautojai, patentai, mokesčių lengvatos“, – sako jis.

M.Leika siūlo apmokestinti nekilnojamąjį turtą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius