-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 12 /2021 05 13

Ekonomikos komitetas pritarė nepatikimų tiekėjų eliminavimui iš ryšių rinkos

Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį pritarė, kad nepatikimi gamintojai ir tiekėjai Lietuvoje negalėtų dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, ypač diegiant penktos kartos mobilųjį 5G ryšį.
Ryšio antenos
Ryšio antenos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„5G ryšys yra technologinė ateitis, tačiau kartu su jo teikiamomis galimybėmis kyla ir įvairių, tame tarpe ir saugumo rizikų“, – posėdyje teigė vienas iš pataisų autorių, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius įsitikinęs, kad elektroniniai ryšiai yra valstybės turtas, todėl leisdama operatoriams jais naudotis valstybė gali nustatyti tam tikras sąlygas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Margiris Abukevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Margiris Abukevičius

Vyriausybinės strateginius sandorius tikrinančios komisijos narys Alminas Mačiulis prašė pavesti Vyriausybei įvertinti pataisas, kurios užkardytų netinkamą veiklą diegiant 5G technologijas.

„Pataisos svarbios komisijai – gerokai smarkiai plėstųsi komisijos veiklos apimtis“, – sakė jis.

M.Abukevičiaus teigimu, radijo dažnių 5G ryšiui konkursą reikia skelbti kuo greičiau, o Vyriausybės išvados rengimas terminus atidėtų.

Ricky Chen, „Huawei“ vadovas Baltijos šalyse, komentuodamas patvirtintą projektą, teigė, kad jis ribos rinką ir neužtikrins ryšių tinklų saugumo.

„Ryšių tinklų saugumui reikalingi aiškūs techniniai reikalavimai ir kriterijai, taikomi visiems tiekėjams. Tiekėjų pašalinimas tik dėl jų kilmės šalies, jei nėra įrodymų apie neteisėtą veiklą, nepadės to padaryti“, – teigė R.Chen.

Toks sprendimas, pasak jo, turi būti įvertintas ir priimtas tik po išsamių konsultacijų su atitinkamomis susijusiomis šalimis, įskaitant telekomunikacijų operatorius, pramonės įstaigas, tiekėjus ir kitas suinteresuotas šalis.

„Gaila, kad labai sudėtingą 5G technologijos diegimą reguliuoja politiniai sprendimai. Politinė aplinka nuolat keičiasi, todėl svarbu užtikrinti 5G ryšio taisykles, kurios būtų apsaugotos nuo bet kokios politinės įtakos“, – pastebėjo R.Chen.

123RF.com nuotr./5G stotis
123RF.com nuotr./5G stotis

„Esame pasirengę atlikti bet kokius įrangos patikrinimus, kurie leistų ir toliau užtikrinti, kad ryšių tiekimas Lietuvoje ir toliau bus saugus, o Lietuva išliks konkurencinga įgyvendindama naujos kartos skaitmeninius sprendimus“, – teigė jis.

Įstatymo pakeitimai numato, kad radijo dažniai 5G ryšiui būtų skiriami tik įvertinus, ar šio ryšio tinklams naudojama įranga atitinka nacionalinio saugumo interesus. Krašto apsaugos ministerija nustatys įrangos, kuri bus vertinama nacionalinio saugumo požiūriu, sąrašą.

Ryšių reguliavimo tarnybą ketinama įpareigoti kreiptis į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją dėl 5G tinklams naudojamos įrangos įvertinimo.

Ryšio operatoriai, jau naudojantys šio kriterijaus neatitinkančią aparatūrą ir įrenginius, turėtų juos pasikeisti iki 2025 metų pabaigos. Kitaip jie negalės pretenduoti į valstybės skiriamus radijo dažnius 5G ryšiui.

Lietuvos karinė žvalgyba Kinijos „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ visoje Lietuvoje jau pradėjo diegti naujos kartos „Ericsson“ bazines mobiliojo ryšio stotis, kurios pakeis iki šiol naudotą „Huawei“ įrangą. „Telia Lietuvos“ vadovas Danas Strombergas pernai BNS sakė, kad „Telia“ atsisako „Huawei“ įrangos ir dėl geopolitinių priežasčių.

„Huawei“ atstovai BNS tuomet teigė apgailestaujantys, kad „Telia“ sprendimams įtakos daro geopolitika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius