-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomikos komitetas – už tai, kad tabako verslas remtų kovą su kontrabanda

Seimo Ekonomikos komitetas pritaria, kad tabako pramonė Lietuvoje galėtų teikti pagalbą valstybės institucijoms, kovojančioms su cigarečių kontrabanda ir nelegalia prekyba.
Šiukšlės šalia Medininkų pasienio posto
Šiukšlės šalia Medininkų pasienio posto / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Komiteto nariai trečiadienį bendru sutarimu pritarė tokiam Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektui.

„Bus suteikta teisė verslui prisidėti kovoje su kontrabanda, tokia mūsų pasiūlymo esmė“, – trečiadienį posėdyje sakė komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.

Tarptautinės tabako gamybos ir prekybos bendrovės „Philip Morris International“ atliktas tyrimas rodo, kad Lietuvoje apie 23 proc. surūkomų cigarečių gali būti kontrabandinės, o Lenkijoje – tik apie 5 proc.

K.Starkevičiaus teigimu, kaimyninėje šalyje, priešingai nei Lietuvoje, leidžiama verslui finansuoti specialios, kontrabandą aptikti padedančios įrangos įsigijimą.

„Taip yra dėl to, kad verslui leidžiama prisidėti finansiškai prie kovos su kontrabanda, už tam tikrus pinigus yra nuperkami skaneriai, techninės priemonės, o pas mus jos buvo uždraustos praėjusį dešimtmetį ir neleido įstatymas prisidėti verslui“, – kalbėjo K.Starkevičius.

Anot jo, diskusijos dėl naujos tvarkos prasidėjo komiteto nariams apsilankius Klaipėdos „Philip Morris“ gamykloje – vienintelėje tokioje Lietuvoje.

K.Starkevičiaus teigimu, cigarečių kontrabanda iš Rytų į Lietuvą nesumažėjo net pasienyje su Baltarusija pastačius tvorą, skirtą apsisaugoti nuo nelegalios migracijos.

„Dabar daug kontrabandos iš Rytų (...) Nežiūrint to, kad mūsų siena pastatyta, bet kontrabanda nesumažėjusi“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimams pritaria Vyriausybė, tačiau priešinasi su priklausomybėmis kovojanti Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija – anot jos, siūlymas pažeidžia Lietuvoje ratifikuotą Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tabako kontrolės pagrindų konvenciją, pagal kurią tabako kontrolė turi būti apsaugoti jas nuo komercinių ir kitų tabako pramonės interesų.

Muitinės kriminalinės tarnybos duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sulaikyta 6,45 mln. pakelių cigarečių, 82 proc. iš jų buvo su Baltarusijos banderolėmis. Tarp sulaikytų kontrabandinių rūkalų šiemet taip pat buvo 32 tonos tabako.

45 proc. neteisėtų rūkalų sulaikyti pasienyje, o 55 proc. – jau įvežus juos į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius