-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistai Loretos Graužinienės kalbas apie MMA vadina fantastinėmis ir lygina su barono Miunchauzeno išmintimi

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė siūlo 2015 metais didinti minimalią mėnesio algą (MMA) iki 1509 Lt. Dėl to esą vidutinė alga turėtų ūgtelėti iki 3 tūkst. Lt. Ekonomistai gūžčioja pečiais – jeigu viskas taip paprasta, kodėl Europos valstybės vis dar išgyvena krizę?
Baronas Miunchauzenas
Ekonomistai Loretos Graužinienės kalbas apie MMA vadina fantastinėmis ir lygina su Barono Miunchauzeno išmintimi / Wikimedia nuotr.

„Labas rytas, gerb. Seimo pirmininke, Kaip ir visa Lietuva, su dideliu susidomėjimu stebiu jūsų naujametinę odisėją link 1509 Lt minimalios algos”, – taip prasideda „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio antradienį Loretai Graužinienei išsiųstas elektroninis laiškas.

Pasak jo, 1509 Lt riba nėra nurašyta nuo lubų – maždaug tiek dabar darbdaviui kainuoja išlaikyti minimalų atlyginimą uždirbančio žmogaus darbo vietą.

Visas N.Mačiulio laiškas, paviešintas jo socialinio tinklalapio „Facebook“ profilyje:

Mačiulio laiškas
Nerijaus Mačiulio laiškas

L.Graužinienė pasiryžusi MMA 50 proc. didinti jau kitąmet. Tai esą lems ir vidutinio darbo užmokesčio didėjimą 700 Lt iki 3 tūkst. Lt.

15min.lt kalbinti ekonomistai aiškino, kad viskas nėra taip paprasta.

Rūta Medaiskytė: tai – iš fantastikos srities

Lietuvoje 1-1,5 tūkst. Lt atlyginimą gauna beveik 240 tūkst. darbuotojų. Vadinasi, padidinus MMA, reikėtų kelti ketvirčio milijono darbuotojų atlyginimus.

„Manau, kad darbdaviai, jeigu bus priversti mokėti miminalų atlyginimą, siekiantį 1,5 tūkst. Lt, vis tiek ras kitų sprendimų, bus turbūt forminama ne pilna darbo diena arba kentės mažiau kvalifikuoti darbuotojai – jų samdys mažiau, nes tai bus brangu“, – 15min.lt sakė Rūta Medaiskytė, „Finastos“ ekonomistė.

Dalis darbdavių, užuot kėlę atlyginimus, greičiausiai atsisakytų darbuotojų, arba slėptų mokesčius.

„Nemanau, kad MMA pakėlimas padėtų išspręsti šešėlio problemą, gal net atvirkščiai būtų – nemaža dalis darbdavių kaip tik, išsigandę didesnių mokesčių, to reikalavimo mokėti didesnį užmokestį nevykdytų. Jie arba išeitų į šešėlį, kai kurie, ypač mažesniuose miesteliuose esančios įmonės, pasitrauktų iš darbo rinkos“, – 15min.lt sakė Žygimantas Mauricas, „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas.

Be to, atlyginimas šalyje turi augti gerėjant ekonominei situacijai. Akivaizdu, kad ekonomika auga ne taip sparčiai, kaip valdantieji nori didinti MMA.

„Norėčiau manyti, kad čia buvo atliktas kažkoks skaičiavimas ir pagal tai buvo nuspręsta. Ekonomikos būklė gerėja, bet ne tiek, kad minimalus darbo užmokestis didėtų dar 50 proc.“, – sakė R.Medaiskytė.

Lygino su Baronu Miunchauzenu

„Čia toks kaip barono Miunchauzeno savęs traukimas už plaukų iš pelkės. Atrodo kai ir lengvas sprendimo būdas, bet jis dažniausiai nepasiteisina. Jeigu reikėtų mokėti žymiai didesnį MMA, arba neišvengiamai reikėtų skolintis, arba dalį darbuotojų tektų atleisti“, – sakė Ž.Mauricas.

Jis siūlo susieti MMA su vidutiniu darbo užmokesčiu – MMA galėtų sudaryti iki 50 proc. vidutinio atlyginimo šalyje. Tokiu atveju, padidėjus vidutiniam atlyginimui, augtų ir MMA.

3 tūkst. Lt ribą vidutinis atlyginimas galėtų pasiekti maždaug 2020 metais. Tuomet ir 1,5 tūkst. Lt MMA būtų realu. Tačiau pasiekti šią ribą jau kitąmet ekonomistams atrodo neįmanoma.

„O čia yra optimistiniai skaičiavimai. Gal tų skaičiavimų ir nėra. Tai yra optimistinis požiūris, kuris gali ekonomikai labai daug atnešti ir neigiamų pasekmių. Jeigu būtų taip paprasta, tai visos valstybės pakeltų minimalų darbo užmokestį ir valstybės problemos išsispręstų“, – sakė Ž.Mauricas.

Darbo užmokestis šalyje
Darbo užmokestis šalyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius