Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistai ukrainiečiams kol kas sotesnio gyvenimo nežada

Ukrainos valdžiai tenka iššūkis ne tik spręsti Rusijos okupuoto Krymo problemą, tačiau ir ekonomines šalies problemas. Ekonomistai sako, kad naujoji valdžia turi pusmetį, kad žmonių gyvenimas pradėtų gerėti, kitaip žmonės ją sieks pakeisti.
Gyvenimas Kryme
Gyvenimas Kryme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kijevo priemiestyje gyvenantys Tatjana ir Jurijus pripažįsta, kad negali per daug išlaidauti, tad nėra dažni ir restoranų lankytojai. Jurijus turi savo verslą, o Tatjana dirba reklamos agentūroje. Pasak jaunos šeimos, pastaruoju metu Kijeve brango degalai, maistas ir kiti produktai.

„Jei anksčiau dviem mokėdavome 250 grivinų už kiaušinius, pieną ir panašius produktus, tai dabar už tokius pačius produktus mažiau nei 300 grivinų niekada nemokame. Ir viskas pabrango per paskutinį mėnesį. O jie dar planuoja pakelti komunalinius mokesčius, dujų kainą. Tai bus didelė įtampa“, – aiškina Tatjana Kuchmij.

Viskas pabrango per paskutinį mėnesį. O jie dar planuoja pakelti komunalinius mokesčius, dujų kainą. Tai bus didelė įtampa, – aiškina Tatjana Kuchmij.

Dabar jie už vieno kambario butą  per mėnesį moka per 800 grivinų, tai yra kone pustrečio šimto litų komunalinių mokesčių. Tačiau, matyt, greitai teks mokėti daugiau. Visų pirma, pasak ekonomistų, didės dujų kaina gyventojams.  To mainais už paskolą reikalauja Kijeve jau dirbantys Tarptautinio valiutos fondo ekspertai.

„Problemiškiausios dabar biudžeto eilutės yra Ukrainos „Neftegaz“ deficitas, kuris susidarė dėl pernelyg mažų tarifų vartotojams. Šie tarifai nedidėjo jau daug metų. Visur kitur kainos seniai padidėjo, o tarifai nesikeitė. Todėl dabar pirmas žingsnis bus pakelti dujų tarifus“, – aiškina ekonomistas Andrejus Novakas.

Ekonomistai ukrainiečiams kol kas sotesnio gyvenimo nežada. Vidutinis darbo užmokestis Ukrainoje yra apie 900 litų, vidutinė pensija – 250 litų. Artimiausiu metu ji tikrai nedidės, nepaisant krentančios grivinos ir augančių kainų.

„Naujoji valdžia jau anonsuoja biudžeto išlaidų mažinimą. O tai reiškia, geriausiu atveju, kad socialinės išmokos nebus didinamos. Todėl ukrainiečiams dabar tikrai sunkūs finansiniai laikai. Bet daug kas priklausys nuo to, ar vyks tikros, sisteminės ekonominės pertvarkos“, – sako A. Novakas.

Palapinių miestelis Maidane nemažėja. Kantriausi protestuotojai sako, kad čia stovės iki gegužės pabaigos, kai bus renkamas naujas prezidentas. Tuo metu ekonomistai naujajai vyriausybei laiko duoda pusmetį, kitaip, sako, žmonės vėl išeis į gatves norėdami geresnio gyvenimo.

Sisteminių pertvarkų Ukrainai tikrai reikia. „Transperency international“ duomenimis, Ukrainoje korupcijos lygis – vienas didžiausių. Skaičiuojama, kad darbo šalyje neturi apie trečdalis ukrainiečių, nors, ekspertų teigimu, dalis jų pajamas gauna nelegaliai. 

„Prieš tai trejus–ketverius metus, kai buvo kita valdžia, verslas beveik mirė. Jis susitraukė. Jei vertinsime Ukrainiečių užimtumą, maždaug trisdešimt šeši procentai žmonių neturi darbo. Tai rodo, kad verslui nelabai gerai“, – tvirtina restorano savininkas Idrisas Kazimas.

Pasak verslininkų, dabar daug kas tiki, kad bus geriau, kad bus realios reformos. Tačiau Arsenijaus Jaceniuko vyriausybei teks paplušėti aiškinant žmonėms, kad jau šiemet reikia apkarpyti biudžeto išlaidas, investicijas ir socialines išmokas. To nori pinigų skirsiantys tarptautiniai donorai. Be to, valdžia siekia, kad būtų nurašyta bent pusė Ukrainos skolų. Jei tai pavyks, pasak ekonomistų, šalis pamažu išsikapstys iš finansinės duobės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius