Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Ekonomistas atskleidė, kaip šiais metais keisis kelionių kainos

Ekonomistų teigimu, augant gyventojų turimoms lėšoms kredito įstaigose, bendra turistų išleista kelionėms suma šiais metais turėtų būti didesnė negu pernai, rašoma pranešime spaudai.
Skrydis
Skrydis / 123RF.com nuotr.

Tai patvirtina ir kelionių organizatoriai: šiemet vidutiniškai kelionei į užsienį lietuviai skiria apie 6 proc. didesnį biudžetą nei praėjusiais metais.

„Lietuviai vis dažniau ieško kelionės pasiūlymų, kurie leistų mėgautis kokybišku poilsiu. Keliautojai pirmenybę teikia 4–5 žvaigždučių viešbučiams, renkasi ilgesnės trukmės atostogas, nori „viskas įskaičiuota“ paslaugų paketo, tad kaina nebėra lemiamu veiksniu renkantis kelionę“, – kalba Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Augs bendros išlaidos atostogoms

Lietuvių turimos lėšos SEB banke 2024 m. I ketv. pabaigoje buvo beveik 8 proc. didesnės negu prieš metus.

„Pastaraisiais ketvirčiais gyventojų turimos lėšos visose Lietuvos kredito įstaigose auga sparčiau, nes gyventojų pajamos didėja. Sumažėjusios importuojamų energetikos produktų kainos lemia, kad gyventojai gali daugiau sutaupyti“, – dalijasi Tadas Povilauskas, SEB banko ekonomistas.

SEB banko nuotr./Tadas Povilauskas
SEB banko nuotr./Tadas Povilauskas

Jo teigimu, pajamų augimas būtų greitesnis, jeigu ne per dvejus metus padidėjusios gyventojų palūkanų išlaidos.

„Pastaruoju metu ir šis veiksnys išsenka, nes EURIBOR palūkanų normos nuo rudens nebedidėja, o artimiausiais ketvirčiais turėtų mažėti. Be to, palyginti su pernai, gyventojai gauna daugiau palūkanų pajamų už įdarbintas lėšas bankuose“, – teigia ekspertas.

Augant gyventojų santaupoms, bendra lietuvių išleista suma kelionėms šiais metais taip pat turėtų ūgtelėti.

„Kelionėms skiriama pajamų ar santaupų dalis turėtų likti panaši kaip ir pernai, o daugiau galės skirti tie, kurie turi mažiau finansinių įsipareigojimų ir kurių pajamos per metus augo labiau. Bet absoliuti suma eurais, išleista kelionėms šiais metais, manome, bus didesnė negu pernai”, – apžvelgia ekonomistas.

Kainos bus didesnės

Pasak ekonomisto, įprastai kelionių kainoms įtaką daranti naftos pramonės rinka šiais metais lemiamu veiksniu netaps.

„Žaliavinės naftos ir aviacinio kuro kainos išlieka labai panašios į buvusias praėjusiais metais, todėl kol kas šis veiksnys neturėtų būti darantis didesnę įtaką kelionių kainai. Žvelgiant į ateitį, manome, kad naftos kainos artimiausiais mėnesiais veikiausiai nemažės nuo dabartinio lygio ir laikysis arčiau 90 JAV dolerių už barelį”, – kalba T.Povilauskas.

Koreguoti kelionių kainas gali dėl darbo jėgos sąnaudų augimo vis dar išlikusi pakankamai aukšta paslaugų kainų infliacija Europos Sąjungos šalyse.

„Be to, tikėtina, kad šiemet Europoje turistų srautas dar didės, todėl ir paklausa kelionėms mūsų žemyne tebėra stipri. Visa tai lemia, kad gyventojams kelionėms užsienyje teks išleisti šiek tiek daugiau nei pernai”, – atskleidžia ekonomistas.

Išlaidas kelionėms vertina realistiškai

Remiantis „Tez Tour“ atliktos apklausos duomenimis, lietuviai realistiškai vertina būsimos kelionės išlaidas – mažai kas tikisi išleisti iki 450 eurų. 41 proc. apklausoje dalyvavusių asmenų nurodė, kad

artimiausiai kelionei planuoja skirti 450–900 eurų sumą. Visgi, kas trečio tyrimo dalyvio biudžetas viršija 900 eurų.

„Kelionės kaina priklauso nuo pasirinktos atostogų krypties, viešbučio kategorijos, kelionės trukmės, maitinimo tipo. Tačiau vidutiniškai šiais metais keliautojai už savaitės trukmės atostogas vienam žmogui skiria apie 900 eurų, o tai yra apie 6 proc. daugiau nei pernai“, – įvardija I. Aukštuolytė.

Būdų sutaupyti – yra

Pasak kelionių organizatoriaus, siekiantys kelionei išleisti mažiau, turėtų vadovautis keliais patarimais.

„Iš anksto planuojant kelionę, galima rinktis iš plačiausio asortimento, rasti labiausiai lūkesčius atliepiantį pasiūlymą už mažesnę kainą. Tad suskubti reikėtų vos prasidėjus išankstiniams kito sezono pardavimams”, – dalijasi I.Aukštuolytė.

Patrauklesni kelionių pasiūlymai taip pat būna ne pagrindinio atostogų sezono metu – pavasarį ir rudenį. O vasarą, kai didžioji dalis gyventojų atostogauja ir paklausa dažnai viršija pasiūlą, tikėtis mažesnių kainų neverta.

„Keliautojai, kurie nėra reiklūs viešbučiui, jo vietai, teikiamoms paslaugoms ir turi galimybę išvykti atostogauti bet kuriuo metu, dažnai laukia paskutinės minutės pasiūlymų. Vis tik šiuo metu stebimas keliautojų aktyvumas kol kas neleidžia prognozuoti, kad atostogų sezono įkarštyje tokių kelionės variantų bus“, – pabrėžia I.Aukštuolytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius