-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektra buitiniams vartotojams po Naujųjų gali dar kiek brangti

Kainų komisijai praėjusią savaitę patvirtinus vidutiniškai beveik 1,5 cento didesnes 2012 metų pirmojo pusmečio elektros kainas gyventojams, teigiama, kad po Naujųjų metų jos gali dar kiek augti – per gruodį Komisija jas dar kartą peržiūrės, atsižvelgdama į Energetikos ministerijos siūlymus sumažinti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) tarifą įmonėms, kurios turi savo elektrines.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė sako, kad kitų metų pradžioje elektros kaina gali didėti dar keliomis dešimtosiomis cento už kilovatvalandę, nes per gruodį komisija turės jas perskaičiuoti dėl Energetikos ministerijos sprendimo sumažinti VIAP tarifus įmonėms, turinčioms savo energijos gamybos pajėgumų. To ne vienerius metus siekė pramonininkai, pranešė LTV Naujienų tarnyba.

„Kadangi didžioji VIAP biudžeto dalis iš pramonės įmonių išimama, tai natūraliai ji persikelia į kitas, mažesnes įmones ir buitinių vartotojų dalį. Preliminariai mes galim skaičiuoti tarp 0,2–0,3 ct be PVM“, – kalbėjo Kainų komisijos vadovė.

Energetikos ministerija, šiemet jau ne pirmą kartą jaukianti Kainų komisijos darbą, tikina, kad pramonininkų interesai čia niekuo dėti. Skirtingais VIAP tarifais esą remiama alternatyvių šaltinių energijos gamyba.

„Mes kalbame tik apie dalies VIAP diferencijavimą tiems gamintojams kurie turi kogeneracines elektrines (...). Nei čia gestas nei ką, kaip kažkas gerai pasakė – tobulumui ribų nėra. Ta sistema gryninama, skaidrinama ir tikslas yra toks, kad kiekvienas sumokėtų už tą savo dalį, ką jisai gauna kokią naudą iš sistemos“, – sakė energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas.

Anot jo, ministerijos skaičiavimu, papildomą kitų metų kainos augimą vartotojams būtų galima dengti iš šiemet nesunaudotos VIAP biudžeto dalies – ji sutaupyta, Elektrėnuose gaminant mažiau itin brangios elektros.

Kainų komisijos nuomone, kiekviena VIAP biudžeto eilutė yra griežtai reglamentuojama, o iš sutaupytos dalies būtų galima mažinti nebent 2013-ųjų elektros kainas

Kainų komisija praėjusį penktadienį patvirtino naujas elektros kainas buitiniams vartotojams – dieninė elektra brangs vienu centu, o naktinė – iki 4 centų. Pasak Kainų komisijos pirmininkės, naktinė elektra labiau brangsta, nes laisvėjant rinkai, vienodinami verslo ir buitinių vartotojų skirstymo paslaugų tarifai – nuo įmonių pečių po truputį nuimama skirstymo paslaugų kainos dalis, kurią jie dengė už gyventojus. Be to, kitąmet bus superkama daugiau brangios kvotinės energijos, kuri gaminama ir dieną, ir naktį.

„Šiais metais pirmą sykį reguliuojamų vartotojų, tai yra buitiniai ir smulkūs verslininkai – poreikis yra 100 proc. dengiamas remiama ir kvotine energija, o tokiu atveju yra kas – ar diena, ar naktis, ar pirmadienis, ar sekmadienis, yra lygiai ta pati elektros energijos kaina. Tai kadangi kaina yra ta pati, kažkas, norint išlaikyti didelį skirtumą tarp dieninio ir naktinio, turi dengti“, – kalbėjo D.Korsakaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius