Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektrėnų ligoninės medikų išradimas: greitosios pagalbos krovininis taksi (nuotraukos)

Elektrėnų gyventojas, šeštadienio rytą išėjęs į savo balkoną, nustėro: į greitosios pagalbos spalvomis dažytą automobilį buvo kraunamos statybinės medžiagos – cemento maišai, plokštės.
Krovininiu taksi paverstas specialiosios paskirties automobilis su švyturėliais ir užrašu „Ambulance“.
Krovininiu taksi paverstas specialiosios paskirties automobilis su švyturėliais ir užrašu „Ambulance“. / 15min.lt skaitytojo nuotr.

Sunkmečio grimasos: greitosios automobilį su švyturėliais Elektrėnų medikai pavertė krovininiu taksi.

Lapkričio 14 dieną apie 9.45 val. greitoji su švyturėliais Draugystės gatvėje stovėjo prie „Senukų“ parduotuvės sandėlio, kur atvežamos ir išduodamos prekės.

Pirkinius sukrovę vairuotojas ir jo pagalbininkas sėdo į mašiną ir nurūko savais keliais.

Ir juokinga, ir graudu

„Labai juokingas vaizdas, kai į greitosios pagalbos automobilį kraunami ne pacientai, o cementas! Tiesa, kol paėmiau fotoaparatą, jau krovė kažkokias plokštes, o ne cementą. Per televiziją dažnai matome, kaip šios sistemos darbuotojai skundžiasi neturintys lėšų automobiliams ir jų remontui, tačiau kaipgi nereikės remontuoti, jei cementas vežiojamas? Savais reikalais važinėjant, degalų ligoniams vežioti taip pat gali nelikti. Apskritai, koks sunkus jų darbas, be abejo, nešioti cementą nėra lengva. Ir juokinga iki ašarų, ir graudu“, – įspūdžiais dalijosi šiuos vaizdus užfiksavęs elektrėniškis, prašęs neviešinti jo pavardės.

Jis teigė tos pačios dienos vakarą važiavęs pro Elektrėnų ligoninę ir matęs jos kieme stovintį tą patį 1996 metų laidos gelsvą automobilį.

Iš nieko padarė didžiulę paslaptį

15min.lt žurnalistai, gavę nuotraukas, ėmėsi tyrimo. Tačiau viešosios įstaigos atstovai, vos išgirdę pirmuosius klausimus apie Volkswagen Transporter (v/n AHU 817), beveik savaitei pasitraukė į pogrindį.Automobiliui nenuimama ši atributika dėl ekonominių priežasčių. Po metų mes tą mašiną jau nurašysime. Mums prieš nurašant perdažyti neapsimoka, juk skaičiuojame kiekvieną litą! – tikino vienas ligoninės vadovų.

„Pirmiausia telefonu, be abejo, mes tokios informacijos neteiksime, kaip jūs puikiai suprantate!“ – iškart pareiškė ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinos reikalams Edmundas Niparavičius. Šis medikas dar 2000-aisiais metais dalyvavo savivaldybių tarybų rinkimuose, o užpernai su Artūro Zuoko vadovaujama Liberalų ir Centro sąjunga pakliuvo į Elektrėnų rajono tarybą.

Iš pradžių paaiškėjo, kad viešai skelbiamas ligoninės elektroninio pašto adresas yra nenaudojamas, tad raštišką užklausą teko persiųsti iš naujo. Vėliau paaiškėjo, kad susirgo ligoninės administratorė, todėl niekas nekontroliuoja korespondencijos. Dar vėliau E.Niparavičius tai „dalyvauja pasitarime“ , tai yra „išėjęs į kitą“ skyrių, todėl net nebuvo aišku, ar rengiamasi į klausimus atsakyti. Po penkių dienų pagaliau atskriejo atsakymai.

Ilgai laukti atsakymai

1. Kokia yra kasdienė automobilio „VW Transporter“, dažyto greitosios pagalbos spalvomis, v/n AHU817, paskirtis? Ar juo vežiojami ligoniai, ar jis naudojamas kitai funkcijai atlikti?

– Jūsų minimas automobilis priklauso VšĮ Elektrėnų ligoninei. Iki 2007 metų šis automobilis buvo naudojamas ligoniams vežti. 2007 ir 2008 metais įsigijus du naujus specialiosios paskirties automobilius, aprūpintus medicinine įranga, minimas automobilis naudojamas ūkio paskirties veiklai (prekėms atsivežti ir t. t.). Nuo 2007 metų šis automobilis ligoniams vežioti nebenaudojimas.

2. Koks asmuo (vardas, pavardė, pareigos) buvo atsakingas už minėto automobilio naudojimą šių metų lapkričio 14 dieną, praėjusį šeštadienį, tarp 9.30 ir 10 val.? Kokios užduotys minimu laiku buvo patikėtos tam atsakingam asmeniui?

– Pagal mūsų ligoninės tvarką numatyta, kad šis automobilis gali būti išnuomotas ligoninės darbuotojams asmeniniams daiktams pervežti Elektrėnų miesto ribose. 2009 11 14 dieną šis automobilis buvo išnuomotas VšĮ Elektrėnų ligoninės darbuotojui. 2009 11 13 dieną buvo sumokėta nustatyto dydžio nuomos pinigų suma į VšĮ Elekrėnų ligoninės kasą už automobilio nuomą (yra kasos pajamų orderis).

3. Kiek tokių greitosios pagalbos atributika apipavidalintų mikroautobusų iš viso turi Elektrėnų ligoninė, kokia jų paskirtis?

15min.lt skaitytojo nuotr./Krovininiu taksi paverstas specialiosios paskirties automobilis su švyturėliais ir užrašu „Ambulance“.
Automobilis su švyturėliais ir užrašu „Ambulance“.

– VšĮ Elektrėnų ligoninė turi tris automobilius, pažymėtus greitosios pagalbos atributika. Jūsų minimam automobiliui nenuimama ši atributika dėl ekonominių priežasčių.

Privilegija saviems darbuotojams

Po šių atsakymų 15min.lt dar sykį kreipėsi į Elektrėnų ligoninės vadovybę. Šįkart pavaduotojas E.Niparavičius maloniai sutiko telefonu atsakyti į iškilusius papildomus klausimus.

Atkreipus dėmesį, kad buvo prašoma paminėti darbuotojo vardą ir pavardę, pašnekovas šią informaciją suteikė, tačiau paprašė: „Nenorėčiau, kad ta pavardė būtų skelbiama. Turi būti kažkoks asmeniškumas. Juk čia ne nusikaltimas buvo daromas. Jis, žmogus, nėra joks vadovas – paprastas darbininkas!“Čia tik įstaigos darbuotojams! Mes tokių transporto nuomos paslaugų neteikiam! – kad sukurta privilegija ligoninės personalui, pripažino E.Niparavičius.

Galbūt greitosios pagalbos autobusiuką savo reikmėms iš medikų galėtų išsinuomoti kiekvienas pageidaujantis elektrėniškis? „Čia tik įstaigos darbuotojams! Mes tokių transporto nuomos paslaugų neteikiam!“ – kad sukurta privilegija ligoninės personalui, pripažino E.Niparavičius.

Jis pasakojo, jog kai įstaigos darbuotojams prireikia atsivežti, pavyzdžiui, skalbyklę, jie sumoka ir pasinaudoja šiuo transportu. Tokia galimybė numatyta specialiu ligoninės vyriausiosios gydytojos įsakymu.

Pajamos iš automobilių nuomos – „smulkmė“

Įdomu, kokia yra greitosios pagalbos krovininio taksi nuomos kaina? „Žinokit, dabar neatsimenu. Ten už kilometrus ir už laiką sumuojama. Bet negaliu pasakyti, nes bijau pameluoti. O buhalterija dabar pietauja“, – „komercinę paslaptį“ išsaugojo 15min.lt pašnekovas.

15min.lt skaitytojo nuotr./Krovininiu taksi paverstas specialiosios paskirties automobilis su švyturėliais ir užrašu „Ambulance“.
Krovininiu taksi paverstas automobilis.

E.Niparavičius pasakojo, kad ligoninė teikia nemažai įvairių mokamų paslaugų, o už transporto nuomą gaunami litai įkrinta į bendrą katilą ir naudojami įstaigos reikmėms. „Ir laboratorija mūsų dalį paslaugų teikia mokamai, ir nedrausti pacientai susimoka. Mes tūkstančiais gauname lėšų grynaisiais, ne iš ligonių kasų. O tie keli litai mums yra smulkmė, bet jie irgi patenka į tą atskirą sąskaitą, kur renkami pinigai už mokamas paslaugas“, – atviravo pavaduotojas.

Perdažymą prilygina brangiam žygdarbiui

E.Niparavičius iš esmės sutiko, kad krovininė mašina neturėtų atrodyti kaip greitoji, tačiau medikas turėjo savų priekaištų gyventojams, kurie esą neskiria Greitosios pagalbos stočiai ir ligoninei priklausančio transporto. „Skambina, skundžiasi, kad greitoji neatvažiavo, o po to jie matė, kad ji važinėja kažkur ir vežioja daiktus į namus“, – apie girdėtus elektrėniškių priekaištus pasakojo pavaduotojas ir siūlė suprasti, kad ligoninės greitosios į skubius iškvietimus nevažinėja.

Jei ūkinės mašinos medikai nesugebėjo perdažyti 2007-aisiais, kai krize net nekvepėjo, apie tokią investiciją šįmet neverta net kalbėti.

„Dabar, kad nuimtum visą atributiką, čia yra didžiulė procedūra! Šitomis spalvomis dažytos mašinos „Regitra“ neregistruoja kaip paprastos. Reikėtų perdažyti mašiną, perregistruoti jos paskirtį ir visa kita. O po metų mes tą mašiną jau nurašysime. Mums prieš nurašant perdažyti neapsimoka, juk skaičiuojame kiekvieną litą!“ – tikino pavaduotojas E.Niparavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius