-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Elektros jungtys į Lenkiją ir Švediją – iki 2016 metų

Gausėja ženklų, kad po penkerių metų Lietuvos energetikos sistema tikrai bus sujungta su Šiaurės šalių ir kontinentinės Europos energetikos sistemomis – elektros jungtys į Lenkiją ir Švediją turėtų būti baigtos iki 2016 metų, rašo „Verslo žinios“.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„2015 m. pabaiga yra galutinis ir neatšaukiamas terminas. Pastaruoju metu parengiamieji darbai gerokai pasistūmėjo ir Lenkijos pusėje. Procesai Lietuvoje ir Lenkijoje dabar jau beveik sutampa laiko atžvilgiu“, – sakė Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemų sujungimo projektą rengiančios įmonės „LitPol Link“ valdybos pirmininkas Jaroslavas Neverovičius.

„Iki šiol ėję lėčiau, šiuo metu reikalai Lenkijoje akivaizdžiai pajudėjo. Jau yra rangovas specialiajam planui Lenkijos pusėje parengti. Su lenkais baigiame susidėlioti ir svarbiausius pirkimų dokumentus – kaip pirksime linijos projektavimo darbus, paskui – rangos darbus“, – teigė elektros perdavimo tinklo operatoriaus „Litgrid“ Strategijos ir plėtros departamento direktorius Simonas Šileikis.

150 kilometrų ilgio dvigrandė 400 kV galios elektros linija sujungs Elko miestą Lenkijos šiaurės rytuose ir Alytaus rajoną. Alytaus pastotėje bus įrengtas ir vadinamasis nuolatinės srovės intarpas su srovės keitikliais, kuris yra būtinas dėl nesinchronizuotų Lenkijos (400 kV įtampos linijos) ir Lietuvos (330 kV įtampos linijos) elektros perdavimo sistemų sujungimo.

Linijos į Švedija projektas, pasak S.Šileikio, į priekį juda dar sparčiau nei lenkiškas, o ir nežinomųjų čia gerokai mažiau.

„Jau yra parinktas rangovas ir kabeliui, ir keitikliui gaminti, bandomasis kabelis jau pradėtas gaminti, o projektas keitikliui – pradėtas rengti“, – sakė jis.

Numatoma Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ eksploatacijos pradžia – 2015 metų gruodis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius