Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros tiekimo sutrikimai ir streikai – didžiausi iššūkiai silpstančiai PAR ekonomikai

Elektros energijos tiekimo sutrikimai ir didelė streikų tikimybė – su tokiomis problemomis susiduria ir taip silpna Pietų Afrikos Respublikos (PAR) ekonomika. Šalies centrinis bankas yra pasiryžęs kovoti su augančia infliacija, tačiau tai yra nelengva užduotis, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
PAR miesto gatvės po protesto
PAR miesto gatvės po protesto / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balandį pramonės pasitikėjimo rodiklis (PMI), vienas iš gamyklų veiklos rodiklių, PAR nukrito iki žemiausio lygio per 11 mėnesių ir rodo šios ūkio šakos apsukų mažėjimą.

Reguliarūs energijos tiekimo sutrikimai smarkiai kenkia vienos iš labiausiai industrializuotų Afrikos šalių ekonomikai, vis dar neatsigaunančiai nuo 2009 m. užgriuvusios recesijos.

Pramonės įmonės sukuria apie 13 proc. šalies BVP, dėl to lėtas ir neužtikrintas šio sektoriaus atsigavimas kiša koją PAR politikų planams sumažinti infliaciją.

Pramonės įmonės sukuria apie 13 proc. šalies BVP, dėl to lėtas ir neužtikrintas šio sektoriaus atsigavimas kiša koją PAR politikų planams sumažinti infliaciją.

„Silpna pramonė apsunkina monetarinės politikos vykdymą“, – teigė investicijų banko „Renaissance BJM Securities“ ekonomistė Thabi Leoka.

„Teko matyti augimo prognozes, kuriose teigiama, kad ūkis šiais metais augs mažiau negu 2 proc. Ir akivaizdu, kad infliacijos spaudimas didėja“, – pridūrė T.Leoka.

PAR pramonės sektoriui atsigauti trukdė ir 2014 m. penkis mėnesius trukęs streikas platiną gaminančiose įmonėse, taip pat streikas įvairiose inžinerijos įmonėse. Remiantis šalies centrinio banko duomenimis, streikai 2014 m. buvo atsakingi už 1 proc. šalies ūkio augimo sumažėjimo. 

Nors streikus organizavusios šalies profsąjungos oficialiai išdėstys savo reikalavimus tik birželio mėnesį, tačiau Nacionalinės kalnakasių profesinės sąjungos atstovas Fransas Balenis dar kovą prasitarė apie reikalavimą padvigubinti pradedančiųjų darbuotojų atlyginimus.

Infliacija PAR šių metų kovo mėnesį pasiekė 4 proc., o centrinis bankas prognozuoja, kad 2016 m. pirmąjį ketvirtį gali viršyti 6 proc. ribą.

Patys aukso pramonės atstovai teigia, kad bet koks šiame sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimo didėjimas turi būti susietas tik su augančiu produktyvumu.

„Kalnakasių streiko tikimybė metų viduryje yra gana aukšta. Jeigu matysime tokio tipo streiką aukso sektoriuje, koks praėjusiais metais buvo platinos sektoriuje, tai, be jokios abejonės, turės neigiamą įtaką pramonės perspektyvoms“, – teigė banko „BNP Paribas“ ekonomistas Jeffrey Schultzas.

Infliacija PAR šių metų kovo mėnesį pasiekė 4 proc., o centrinis bankas prognozuoja, kad 2016 m. pirmąjį ketvirtį gali viršyti 6 proc. ribą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius