Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros tiekėjai skolininkų negaili

Įmonė, laiku nesumokėjusi mokesčių elektros tiekėjams, rizikuoja dvi dienas likti be elektros energijos ir mokėti mokestį už elektros įjungimą. Panašiai nutiko bendrovei „Joy Silver“, teikiančiai reklamos ir rinkodaros paslaugas.
Gavus įspėjimą, tačiau nesumokėjus skolos už elektrą, tenka padengti įsiskolinimą ir sumokėti už išjungtos elektros tiekimo atnaujinimą.
Gavus įspėjimą, tačiau nesumokėjus skolos už elektrą, tenka padengti įsiskolinimą ir sumokėti už išjungtos elektros tiekimo atnaujinimą. / Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr.

Kaip „15min“ pasakojo „Joy Silver“ direktorius Vytautas Jurkšaitis, jo vadovaujama bendrovė apie dvi savaites vėlavo sumokėti Rytų skirstomiesiems tinklams (RST) už teikiamas paslaugas ir kovo pabaigoje vieną dieną buvo likusi be elektros.

„Pinigų pervedimus darau aš. Sąskaitas pagal sutartį turime apmokėti iki mėnesio 15 dienos“, – kalbėjo direktorius. V.Jurkšaičio teigimu, kovo 27 dieną atėjus įspėjimui iš RST jo paties nebuvo darbe, todėl 248 Lt skola tądien liko nesumokėta.

Pirmadienio, kovo 30 dienos, rytą bendrovei „Joy Silver“ buvo išjungta elektra. Direktorius, nuvažiavęs į RST, sužinojo, kad bendrovei teks sumokėti ne tik skolą, bet ir 520 Lt mokestį už elektros įjungimą.

„Įsiskolinimas buvo perpus mažesnis už elektros įjungimo mokestį, – piktinosi V.Jurkšaitis. – Keistas pasipelnymo būdas.“ Direktorius teigė nesupratęs, kodėl RST nelaukdama mėnesio pabaigos, kovo 31-osios, išjungė elektrą.

Taisyklės griežtos visiems

RST Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Kristina Mažeikytė sakė, kad visoms bendrovėms galioja vienodos taisyklės. „Elektra gali būti atjungiama ir už 1 Lt įsiskolinimą“, – kategoriška buvo RST atstovė.

Elektra gali būti atjungiama ir už 1 Lt įsiskolinimą, – sakė RST atstovė K.Mažeikytė.

Jos teigimu, už paslaugas laiku nesumokėjusi bendrovė iš pradžių gauna pranešimą apie skolą. Jei į jį nereaguojama, bendrovė įspėjama. Jei ir tada nesumokama už paslaugas, mėnesio pabaigoje RST nutraukia elektros energijos tiekimą. Kad tiekimas būtų atnaujintas, įmonė turi sumokėti 520 Lt elektros įjungimo mokestį ir susidariusią skolą.

Vakarų ir Vidurio Lietuvai elektros energiją skirstanti bendrovė Vakarų skirstomieji tinklai (VST) apie elektros energijos tiekimo nutraukimą už įsiskolinimus įmones informuoja raštu prieš 10 dienų. Jei per šį laiką klientas nesumoka skolos, jos išieškojimas perduodamas antstoliams. Kaip „15min“ informavo VST Debitorinio skyriaus viršininkas Domas Sabaitis, įmonėms elektros energijos tiekimo atnaujinimas kainuoja nuo 265 iki 526 Lt.

Per tris šių metų mėnesius RST elektros energijos tiekimą nutraukė 327 įmonėms. Pernai per tą patį laikotarpį elektra buvo atjungta 131 įmonei. VST duomenimis, per tris šių metų mėnesius elektros energija dėl skolų atjungta 246 įmonėms.

Gyventojams – kiti tarifai

RST pranešimus įsiskolinusiems gyventojams siunčia, kai šie nemoka daugiau nei 2 mėnesius, kai moka ne tuo tarifu, kai daro atsiskaitymo klaidų, kai klaidingai nurašomi elektros skaitiklių rodmenys.

Įsiskolinusių gyventojų prašoma atsiskaityti per 10 dienų. Jei skolininkas nereaguoja į pranešimą, bendrovė jį įspėja ir prašo susimokėti per 15 dienų. Jei nesumokama, elektros energijos tiekimas nutraukiamas. Per 5 darbo dienas sumokėjus skolą ir 150 Lt už elektros energijos nutraukimo ir atnaujinimo paslaugą, elektra vėl įjungiama.

VST apie elektros energijos tiekimo nutraukimą už įsiskolinimus gyventojus informuoja prieš 15 dienų, išsiųsdama raštišką įspėjimą. Šis laikas skirtas susidariusiai skolai sumokėti. Elektros energijos tiekimas atnaujinamas skolininkui visiškai apmokėjus skolą, priskaičiuotus delspinigius bei padengus elektros energijos tiekimo nutraukimo ir atnaujinimo išlaidas. VTS gyventojams elektros tiekimą atnaujina per 5 darbo dienas, jiems tai kainuoja nuo 151 iki 169 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius