Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros tiekėjų kainų palyginimas: tarp fiksuotų planų brangiausias išlieka „Ignitis“

Lietuvos energetikos agentūra šią savaitę atskirai sureitingavo fiksuotų ir nefiksuotų elektros planų kainas. Kaip matyti, vertinant planus fiksuotomis kainomis, brangiausias, kaip ir praėjusią savaitę, išliko „Ignitis“.
Elektros tiekėjai
Elektros tiekėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau kelias savaites nepriklausomų elektros tiekėjų planus lyginanti Lietuvos energetikos agentūra, sulaukusi įmonių kritikos dėl to, kad kartu lygina ir fiksuotus, ir lanksčius planus, savo metodiką šiek tiek pakeitė.

Šią savaitę siekiant tikslesnės pasiūlymų analizės informacija apie nepriklausomų elektros energijos tiekėjų pasiūlymus yra pateikiama juos sugrupuojant į dvi grupes – pasiūlymai su fiksuota kaina, pasiūlymai su nefiksuota kaina ir pasiūlymai susieti su „Nord Pool“ biržos vidutine kaina, vienos kilovatvalandės kaina.

„Manoma, kad atnaujintas palyginimo būdas yra korektiškesnis, kai yra gretinami pagal esmę palyginami dydžiai“, – teigiama Lietuvos energetikos agentūros pranešime spaudai.

Tad, kas siūlė pigiausias, o kas brangiausias kainas šią savaitę?

Fiksuota kaina: „Elektrum Lietuva“ mažiausia, „Ignitis“ – didžiausia

Planus fiksuota kaina siūlo keturi nepriklausomi elektros energijos tiekėjai – „Ignitis“, „Enefit“, „Elektrum Lietuva“ ir „Perlas energija“. Kiti du nepriklausomi tiekėjai – „EGTO energija“ ir „Birštono elektra“ fiksuotų kainų nesiūlo – čia galima pasirinkti planus tik kintančiomis kainomis.

Lietuvos energetikos agentūros planų su fiksuota elektros energijos kaina palyginimas rodo, kad prognozuojama mėnesinė sąskaita pasirinkus vieną laiko zoną, ketvirtadienio duomenimis, mažiausia būtų „Elektrum Lietuva“ klientų – 45,72 euro, toliau seka „Perlas energija“ (46,65 eurai), „Enefit“ (47,6 euro). Brangiausias pasiūlymas, kaip ir praėjusią savaitę „Ignityje“ – 51 euras, tačiau per savaitę prognozuojama šio tiekėjo sąskaita paaugo dar vienu euru.

Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. kainos
Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. kainos

Palyginus vienos kilovatvalandės kainą matyti, kad „Elektrum Lietuva“ ji siekia 0,30 euro, „Perlas energija“ – 0,311 euro, „Enefit“ – 0,317 euro, o „Ignitis“ – 0,34 euro.

Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. duomenys
Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. duomenys

Mažiausias fiksuotų planų pasirinkus dviejų laikų zoną sąskaitas gautų „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ klientai – atitinkamai 47,17 eurų ir 47,25 eurų. „Perlas energija“ prognozuojama sąskaita būtų 48,25 eurai, o „Ignitis“ – 52,4 euro.

Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. duomenys
Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. duomenys

Kaip matyti iš palyginimo, pasirinkus fiksuotus planus ketvirtadienio kainomis, pigiausiai kainuotų dviejų laiko zonų planai.

Šis palyginimas apskaičiuotas darant prielaidą, kad per mėnesį yra suvartojama apie 150 kWh elektros energijos (statistinis vidutinio būsto elektros suvartojimas Lietuvoje per mėnesį).

Pateikiami tarifai yra iš nepriklausomų tiekėjų planų Standartinis (Fiksuotas, Stabilus, Minimalus) su 18 – 24 mėn. kainos fiksavimo laikotarpiu be jokių papildomų nuolaidų (pvz., nuolaida pirmajai sąskaitai ar mažesnis tarifas pirmiesiems keliems mėnesiams) ar papildomų mokesčių (pvz., mėnesinis mokestis, papildomas mokestis už žaliąją energiją).

Lankstūs planai: pigiausi – „Ignitis“ ir „Enefit“

Kaip pranešime spaudai rašo Lietuvos energetikos agentūra, pasiūlymų su nefiksuota elektros energijos kaina prognozuojama mėnesio sąskaita apskaičiuota darant prielaidą, kad per mėnesį yra suvartojama apie 150 kWh elektros energijos ir pasirenkamas vienos laiko zonos tarifas.

Planų su nefiksuota elektros energijos kaina prognozuojama mėnesio sąskaita, pasirinkus vieną laiko zoną, palyginimas rodo, kad pagal elektros kainą, nurodytą tiekėjo interneto svetainėje, mažiausia būtų „Ignitis“ (34,71 euras) ir „Enefit“ (34,88 eurai). Toliau rikiuojasi „EGTO energija (36,11 euras) ir “Perlas energija" (36,15 eurų). O brangiausiai kainuotų „Elektrum Lietuva“ (37,82) ir „Birštono elektra“ (39,59 euro) planai.

Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d.
Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d.

Tačiau elektros kainą perskaičiavus pagal vieningą bazę – 12 mėn. „NordPool“ biržos vidutinę kainą, vaizdas jau visai kitoks.

Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. duomenys
Lietuvos energetikos agentūra/Gegužės 5-12 d. duomenys

Tiesa, Lietuvos nepriklausomų elektros tiekėjų asociacija 15min anksčiau komentavo, kas metų elektros kainų vidurkio palyginimas nėra tikslus, nes kainos labai išaugo būtent pastaraisiais mėnesiais.

Kaip skelbia Lietuvos energetikos agentūra, pateikiami tarifai yra iš nepriklausomų tiekėjų interneto svetainėse nurodytų planų Birža (Laisvas, Išmanus, Pažangus ir pan.) preliminarių kainų. Atsižvelgiant į tai, kad nurodytos vienos kilovatvalandės kainos apskaičiuotos taikant skirtingo laikotarpio (3 mėn., 6 mėn. 12 mėn.) „Nord Pool“ biržos vidutines kainas, šalia pateikiamos ir prognozuojamos mėnesinės sąskaitos, apskaičiuotos pagal vieningą bazę (Nord Pool biržos 12 mėn. vidutinė kaina) perskaičiuotas vienos kilovatvalandės kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius