-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emigrantą pasivijo VMI žinia: laiku nesumokėjus mokesčių – 250 eurų delspinigiai

Edgaras, kuris gyvena Airijoje, 2016 metais pardavė savo butą Lietuvoje. Kad reikia mokėti už tai Gyventojų pajamų mokestį (GPM), vyras nesusigaudė. Dabar jis sužinojo, kad su mokesčiais teks sumokėti ir nemažus delspinigius – 250 eurų.
Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI
Emigrantą pasivijo VMI žinia: laiku nesumokėjus mokesčių – 250 eurų delspinigiai / Mato Miežonio / 15min nuotr.

2016 metais, jau gyvendamas Airijoje, vyras pardavė butą. Tačiau kitais metais deklaracijos nepildė, mat nežinojo, kad už parduotą butą jis turi susimokėti gyventojų pajamų mokestį. Nuo tada jam pradėjo kauptis ir delspinigiai.

Apie juos vyras sužinojo tik šiemet, pildydamas deklaraciją už praėjusius metus. Jis sužinojo, kad už buto pardavimą turėjo sumokėti 1971 eurą, ir dar papildomai 250 eurų delspinigių.

„Kai pardaviau butą prieš dvejus metus, gyvenau Airijoje, nieko nežinojau apie pelno mokestį (čia turimas omenyje GPM). Man pradėjo skaičiuoti delspinigius, niekas apie tai nepranešė, nors visus mano duomenis turėjo. Kai deklaravau mokesčius už praėjusius metus, išlindo delspinigių skola – 250 eurų. Kodėl man niekas nieko nepranešė visus metus, kad kaupiasi delspinigiai. Apgaudinėja jie žmones“, – piktinosi emigrantas.

Jis sakė, kad prisijungęs prie VMI sistemos jokių skolų nematė. Apie jas vyrui nepranešė ir VMI konsultantė, pas kurią lankėsi prieš keletą mėnesių, kai reikėjo deklaruoti mokesčius.

„Tikrinau, jokios informacijos apie delspinigius nebuvo. Kai buvau VMI, kur man pildė deklaraciją, man niekas nesakė, kad yra susikaupę delspinigiai. Sakė susimokėti beveik 2 tūkst. eurų, ir tiek“, – pasakojo vyras.

VMI laiške jam aiškinama, kad 1971 euras GPM turėjo būti sumokėtas iki praėjusių metų gegužės 2 dienos. Tačiau vyras mokesčius sumokėjo tik šių metų liepos viduryje, tai yra praėjus daugiau nei metams nuo tada, kada mokesčiai turėjo įkristi į VMI sąskaitą.

„Primename, kad vadovaujantis Mokesčių administravimo įstatymo 96 straipsnio nuostatomis už pavėluotai sumokėtą mokestį skaičiuojami delspinigiai. GPM delspinigiai Jums buvo skaičiuojami už laikotarpį nuo 2017-05-03 iki įmokos sumokėjimo dienos, t. y. 2018-07-18. Atkreipiame dėmesį, kad esate skolingas valstybės biudžetui 260,78 Eur GPM delspinigių“, – rašoma VMI laiške vyrui.

GPM mokėti reikia ne visada

„GPM turi būti sumokamas tais atvejais, kai gyventojas nekilnojamąjį turtą parduoda brangiau, nei kad jį įsigijo. 15 proc. GPM skaičiuojamas nuo skirtumo tarp pardavimo ir pirkimo kainos“, – 15min rašė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

GPM turi būti sumokamas tais atvejais, kai gyventojas nekilnojamąjį turtą parduoda brangiau, nei kad jį įsigijo. 15 proc. GPM skaičiuojamas nuo skirtumo tarp pardavimo ir pirkimo kainos.

Tokiu atveju, gyventojas turi pateikti deklaraciją ir mokestį sumokėti iki kitų metų gegužės 2 d. Pvz., jei gyventojas turtą pardavė 2016 m. tai deklaraciją pateikti ir mokestį sumokėti jis turi iki 2017 m. gegužės 2 d.

„Privalantiems bet pamiršusiems pateikti deklaraciją gyventojams, pasibaigus deklaravimo terminui VMI išsiunčia priminimus tą padaryti – e. paštu, kai gyventojas jį yra nurodęs arba popierinį, jei tokio e. pašto nurodęs nėra. Ir šiuo atveju, nesulaukusi gyventojo deklaracijos, VMI gyventojui priminimą ją pateikti išsiuntė jo nurodytu e. paštu. Dėl šios priežasties VMI visuomet akcentuoja, jog gyventojai turėtų pateikti tinkamus duomenis t.y. naudojamą e. paštą, kad siunčiami laiškai adresatą pasiektų“, – aiškino VMI specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius