Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emocinis šantažas ar protingas žingsnis? JAV savitarnos kasos ėmė „prašyti“ artbatpinigių

Duoti arbatpinigių kavinėje ar gavus maisto pristatymą į namus jau tapo įprasta. Jungtinėse Amerikos Valstijose aptarnavimo sektoriaus darbuotojai gali džiaugtis dosniais arbatpinigiais, tačiau šiuo klausimu šalyje žengiama dar toliau. Savitarnos kasos šalyje jau ėmė „prašyti“ arbatpinigių, tačiau vartotojus tai glumina.
Savitarnos kasa
Savitarnos kasa / 123RF.com nuotr.

Kavinėse, sporto stadionuose ir oro uostuose savitarnos kasos aparatai prašo arbatpinigių, rašo „The Wall Street Journal“, tačiau klientai nesidžiaugia duodami papildomų pinigų aparatams.

Nors kai kurie žmonės buvo pasirengę susimokėti papildomai, dauguma teigė, kad nėra tikri, kur nukeliaus jų sumokėti pinigai.

Vienas klientas, kuris naudodamasis savitarnos aparatu San Diego stadione „Petco Park“ įsigijo alaus, buvo paprašytas prie užsakymo pridėti arbatpinigių, pranešė portalas.

123RF.com nuotr./Atsiskaitymas kortele
123RF.com nuotr./Atsiskaitymas kortele

„Buvau sutrikęs, nes nebuvo aišku, kam skirti tie pinigai“, - sakė jis ir pridūrė, kad vis tiek paliko 20 proc. arbatpinigių.

Savo ruožtu stadiono atstovas spaudai laikraščiui komentavo, kad visi arbatpinigiai atiteko darbuotojams.

O keliautojas, kurio savitarnos aparatas paprašė palikti nuo 10 iki 20 proc. arbatpinigių už 6 JAV dolerių vertės vandens butelį OTG suvenyrų parduotuvėje Niuarko „Liberty“ tarptautiniame oro uoste Naujajame Džersyje, situaciją pavadinu „emociniu šantažavimu.“ Šis pirkėjas arbatpinigių nepaliko.

Parduotuvės atstovas „The Wall Street Journal“ sakė, kad visi surinkti arbatpinigiai yra kaupiami ir vėliau išmokami konkrečioje pamainoje dirbantiems darbuotojams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jungtinių Valstijų doleriai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jungtinių Valstijų doleriai

Daugelis amerikiečių jaučia „arbatpinigių nuovargį“, nes esant aukštai infliacijai vis daugiau vietų ima prašyti ar net reikalauti arbatpinigių, rašo „Business Insider“.

Trumpų vaizdo įrašų dalijimosi platformoje „TikTok“ nuomotojai ėmė kalbėti apie tai, kad į nuomos mokestį turėtų būti įtrauktas ir vadinamasis dėkingumo mokestis, kurį mokėtų nuomininkai.

Arbatpinigiai pamažu keliasi ir į JAV parduotuves. „Apple“ parduotuvės Merilande profesinė sąjunga kovoja už arbatpinigių sistemos įvedimą.

Nepaisant kylančio nepasitenkinimo, klientai duoti arbatpinigių nenustoja.

Mokėjimo platformos „Block“ atstovas „Business Insider“ sakė, kad 2022 m. ketvirtą ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, bendra arbatpinigių suma, gauta restoranuose ir greitojo maitinimo vietose, padidėjo atitinkamai 16,5 proc. ir 15,86 proc. Šie duomenys atspindi visus gautus arbatpinigius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius