-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministerija siūlo kitąmet elektrą branginti 1 centu

Kitąmet elektrą Lietuvoje gali branginti gerokai išaugusi rusiškų dujų kaina, mat šį kurą degina didžiausia ir pagrindinė šalies elektrinė Elektrėnuose.
Centai
Centai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Naujienų portalas delfi.lt rašo, kad Energetikos ministerija, pateikusi viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) tarifą, suskaičiavo, kad jis bus 1 centu už kilovatvalandę didesnis nei šiemet. Taigi elektra gyventojams taip pat turėtų brangti 1 centu už kilovatvalandę.

Tačiau Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) siūlo ministerijai darsyk persvarstyti VIAP ir sumažinti kvotą Lietuvos elektrinę valdančiai bendrovei „Lietuvos energija“ planuojamą dalį.

„Argumentas yra labai paprastas – šiemet planuojama, kad „Lietuvos energija“ pagamins ir į tinklus patieks apie 1 TWh elektros. Istorija rodo, kad nei 2010 metais, nei 2011 metais Lietuvos elektrinė neišnaudoja kvotos ir patiekia mažesnį nei jai nustatyta elektros kiekį, o tai atsiremia į VIAP lėšas. Taigi nelabai yra priežasčių, kodėl kitais metais turėtų būti kitaip“, – sakė komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Šiemet Lietuvos elektrinei skirta 1,74 teravatvalandės (TWh) remtinos energijos, o 2012 metais planuojama skirti 1,53 TWh.

„Dujų kainos yra labai smarkiai išaugusios, o Lietuvos elektrinė elektrą gamina iš dujų, taigi sumažinta kvota nepadengia dujų kainos įtakos“, – teigė D.Korsakaitė.

Pagal dabartinius skaičiavimus, VIAP suma kitąmet turėtų būti per 700 mln. litų, iš jų „Lietuvos energijai“ tektų daugiau kaip 400 mln. litų. Šiemet VIAP suma yra 613 mln. litų.

Galutinį sprendimą dėl elektros kainos Kainų komisija ketina priimti kitą savaitę.

Šiuo metu vienos laiko zonos elektros tarifas yra 45 centai už kilovatvalandę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius