-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministerija teikia dujų biržos veiklos gaires

Penktadienį Energetikos ministerija Vyriausybei pateikė Lietuvos gamtinių dujų biržos veiklos gaires.
Dujinė viryklė
Dujinė viryklė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Sprendimas Lietuvoje kurti dujų biržą priimtas atsižvelgiant į sėkmingai veikiančią elektros biržą, kuri Vyriausybės iniciatyva pradėjo veikti nuo šių metų sausio 1 dienos.

„Remiantis analogiškais principais, Lietuvoje kuriama dujų birža, kuri jau pradiniame etape sukurs konkurencingą gamtinių dujų rinką. Toliau, palaipsniui, vykdant kitus strateginius projektus ir atsiradus alternatyviems dujų tiekėjams, ši dujų birža taptų instrumentu, kuris leis visiškai apsirūpinti dujomis konkurencinės rinkos sąlygomis. O tai Lietuvos vartotojams garantuos mažiausią gamtinių dujų kainą“, – teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Iš pradžių planuojama, kad biržoje vienos Lietuvos įmonės galėtų parduoti likusius nepanaudotus dujų kiekius, o kitos – nusipirkti joms trūkstamų dujų. Taip būtų sukurta vadinamoji antrinė dujų rinka.

Vėliau, kai bus įgyvendinti dujų jungties su Lenkija ir suskystintų dujų terminalo Klaipėdoje projektai, dujų biržoje būtų galima prekiauti iš visų šaltinių į Lietuvą patenkančiomis dujomis.

Lietuvos gamtinių dujų biržos veiklos gairėse siekiama numatyti veiksmus ir priemones, kurių įgyvendinimas užtikrintų prekybos dujomis platformos – dujų biržos – Lietuvoje sukūrimą. Jose taip pat apibrėžiami pagrindiniai prekybos dujų biržoje principai, dalyviai ir jų vaidmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius