Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP pritarė visoje ES veikiančios „skaitmeninės piniginės“ sukūrimui: kuo ji būtų naudinga

Europos Parlamentas (EP) pritarė naujo sprendimo, vadinamo „virtualia tapatybės pinigine“, sukūrimui. Teigiama, kad jis leistų Europos Sąjungos (ES) piliečiams identifikuoti save internetinėje erdvėje, netarpininkaujant komercinių paslaugų teikėjams. Tokia praktika turėtų užtikrinti didesnį saugumą, privatumą ir auginti pasitikėjimą viešosiomis paslaugomis.
Skaitmenizavimas
Skaitmenizavimas / 123rf.com nuotr.

ES skaitmeninė piniginė būtų naudojama savanoriškai. Derybų metu europarlamentarai patvirtino įstatymo nuostatas, skirtas apsaugoti piliečių teises ir skatinti integruotą skaitmeninę sistemą, išvengiant žmonių, pasirinkusių nesinaudoti skaitmenine pinigine, diskriminacijos.

Siekiant pagerinti skaitmeninių mainų sklandumą, dokumente numatyta suteikti nemokamus kvalifikuotus elektroninius parašus ES skaitmeninės piniginės naudotojams, kuriais labiausiai pasitikima ir kurie turi tokį pat teisinį statusą kaip ir ranka padėtas parašas.

Europarlamentarai taip pat įpareigojo naudoti atvirojo kodo piniginę, kuri skatintų skaidrumą, naujoves ir saugumą. Drauge nustatytos ir griežtos dalyvaujančių įmonių registravimo bei priežiūros taisyklės, siekiant užtikrinti veiklos atsekamumą ir atskaitomybę. Naudodami vadinamąją privatumo informacijos suvestinę, vartotojai galės visiškai kontroliuoti savo duomenis ir paprašyti, kad jų duomenys būtų ištrinti, kaip numatyta Bendrajame duomenų apsaugos reglamente (BDAR).

EP narė Romana Jerković (Socialistai ir demokratai, Kroatija), komentuodama sprendimą, teigė, kad šiuo teisės aktu siekiama suteikti piliečiams galių, įduodant jiems visišką duomenų naudojimo ir dalijimosi kontrolę.

„Skaitmeninė tapatybė išsivystė iš paprasčiausio patogumo įrankio į pilietinio įsitraukimo, socialinio įgalinimo katalizatorių bei priemonę skatinti įtrauktį skaitmeniniame amžiuje“, – pabrėžė europarlamentarė.

EP žalią šviesą reglamentui uždegė 335 balsais už, 190 balsuojant prieš ir 31 susilaikius. Kad jis taptų įstatymu ir įsigaliotų, dabar jį turės oficialiai patvirtinti ES Taryba.

EP turimi duomenys rodo, kad nuo pandemijos pradžios viešųjų ir privačių paslaugų teikimas tapo vis labiau skaitmeninis, o jau egzistuojantys virtualios piniginės sprendimai leidžia vartotojams saugoti ir susieti duomenis vientisoje mobiliųjų telefonų aplinkoje.

Palengvintų automobilio nuomą oro uoste

Ekspertai sako, kad ES skaitmeninė piniginė suteiks galimybę bendrijos piliečiams lengviau ir saugiau tvarkyti asmeninius duomenis bei atlikti įvairias kasdienes veiklas. Pavyzdžiui, asmenys, įdiegę skaitmeninės piniginės programėlę savo išmaniajame telefone, galės saugoti svarbius dokumentus, tokius kaip asmens tapatybės kortelė, vairuotojo pažymėjimas, diplomas ar banko kortelė, ir naudoti juos bet kada prireikus. Tai leistų atsisakyti fizinio dokumentų nešiojimo ir palengvintų, pavyzdžiui, automobilio nuomą oro uoste, nes nereikėtų stovėti eilėse ar pateikti fizinių dokumentų.

Be to, skaitmeninė piniginė leistų patogiai ir greitai įrodyti savo tapatybę ir amžių naudojantis internetinėmis paslaugomis. Pavyzdžiui, pakeitus gyvenamąją vietą ir persikėlus į kitą šalį, naudojant šį sprendimą galima būtų lengvai užsiregistruoti naujoje gyvenamojoje vietoje, atidaryti banko sąskaitą ar įsigyti viešojo transporto bilietą.

Tai taip pat būtų aktualu socialinių tinklų platformose, kur reikia įrodyti savo amžių, kad būtų leidžiama naudotis paslaugomis. Skaitmeninė piniginė leistų tai padaryti neatskleidžiant jokių papildomų asmeninių duomenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius