Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES atsakas į JAV grasinimus įvesti muitus Prancūzijai bus „vieningas“

Europos Sąjunga (ES) „vieningai“ atsakys į Jungtinių Valstijų grasinimus įvesti muitus Prancūzijai, antradienį pareiškė Europos Komisijos (EK) atstovas, paraginęs Vašingtoną pradėti dialogą.
Europos sąjunga
Europos sąjunga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kaip ir visais kitais su prekyba susijusiais klausimais, ES veiks ir reaguos vieningai...“, – pareiškė Danielis Rosario.

Jungtinės Valstijos pirmadienį pagrasino nustatyti naujus importo muitus prancūziškoms prekėms. Tokių priemonių Vašingtonas ketina imtis dėl Prancūzijos nustatyto skaitmeninių paslaugų mokesčio, kuris, pasak JAV administracijos, yra diskriminuojantis, nes visų pirma taikomas JAV technologijų milžinams, tokiems kaip „Google“ ir „Facebook“.

Europos Komisija, kuri sprendžia prekybos klausimus 28 ES valstybių narių vardu, „glaudžiai koordinuoja tolesnius veiksmus su Prancūzijos institucijomis“, pareiškė D.Rosario.

Jis taip pat paragino pradėti dialogą ir pažymėjo, kad Vašingtonas yra palikęs kelias atviras galimybes, įskaitant galimybę šio ginčo nagrinėjimą perkelti į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

„Tebesilaikome nuomonės, jog PPO yra tinkama vieta spręsti bet kokius prekybos ginčus“, – pareiškė Komisijos atstovas reporteriams.

„Europos Sąjunga pamėgins pradėti dialogą su Jungtinėmis Valstijomis ir išspręsti šį klausimą derybose, kol jis dar nėra pradėtas svarstyti PPO. Komisija yra pasiryžusi rasti ilgalaikį ir patikimą skaitmeninės ekonomikos apmokestinimo sprendimą“, – pažymėjo jis.

Prancūzijos parlamentas anksčiau šiais metais patvirtino įstatymą, pagal kurį technologijų bendrovių Prancūzijoje gaunamoms pajamoms, kurios dažnai uždirbamos iš internetinės reklamos ir kitų skaitmeninių paslaugų, nustatomas 3 proc. mokestis.

Naujasis mokestis taikomas bendrovėms, kurių metinė apyvarta pasaulyje sudaro mažiausiai 750 mln. eurų.

Prancūzija nusprendė apmokestinti pajamas, o ne pelną, kurį technologijų milžinai dažnai deklaruoja mažus mokesčius taikančiose šalyse, tokiose kaip Airija, ir ši jų praktika siutina vyriausybes.

Didžiojo dvidešimtuko (G20) ministrai rudenį Vašingtone įvykusiame susitikime pradėjo derybas dėl tarptautinės pasaulinių technologijų milžinų apmokestinimo sistemos, kurią Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) nori patvirtinti iki birželio mėnesio.

Pelno perkėlimo į mažų mokesčių šalis praktika vis labiau piktina ir visuomenę, o kritikai sako, jog vyriausybės dėl to netenka joms priklausančios įplaukų iš mokesčių dalies.

Prancūzijai patvirtinus naująjį mokestį, JAV prezidentas Donaldas Trumpas liepą pažadėjo imtis „reikšmingų“ atsakomųjų priemonių.

Tačiau po rugpjūčio 26 dieną įvykusio susitikimo su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu dvi šalys sutarė, jog Prancūzija panaikins savo skaitmeninį mokestį, kai bus įvestas šiuo metu svarstomas naujas tarptautinis mokestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius